Hufvudstadsbladet

En enorm mental styrka

- Filip Saxén

Kari Jalonens landslag har fått en flygande start. Två matcher, två segrar och en klart stigande trend.

Gårdagens seger över Ryssland var något alldeles speciellt.

Senast lejonen haft likadan flow i sitt spel som man hade under de åtta minuter man gick från 1–2 till 5–2 var i den sista perioden i VMfinalen i Bratislava då man krossade Tre Kronor med hela 5–0.

Och senast publiken i Hartwallar­enan sett ett landslag med likadan flow var 2003 då Tre Kronor vände 1–5 till 6–5 mot lejonen.

I går visade Jalonens mannar en enorm psykisk styrka. Ryssland var det klart bättre laget i första perioden men lejonen lyckades kvittera med 24 sekunder till periodpaus­en bara för att se rys- sarna ta ledningen på ett rätt billigt sätt 30 sekunder in i mittperiod­en. I många fall har liknande bakslag kunnat sätta stopp för en spurt. Men den här gången rubbades lejonen inte en millimeter av Denis Kokarevs 2–1.

I stället spelade de finländska spelarna avslappnat men bestämt och fördomsfri­tt men säkert. Då man dessutom hade studsarna på sin sida körde man över Ryssland totalt under åtta minuter.

Ryska tränaren Oleg Znarok fick slut på raset med en timeout då Oskar Osala satt 5–2.

Det hjälpte mot raset men inte något annat. Till slut kunde Znarok konstatera att hans lag var klart svagare än Jalonens mannar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland