Hufvudstadsbladet

9 kilometer i kortaste laget för Boströms del

Mårten Boström visade åter att han håller bra fart också utan karta och kompass. Fjolårets världsmäst­are i sprintorie­ntering var bästa finländare i de nordiska terrängmäs­terskapen i Vanda.

- NM Mikael Finell sport@hbl.fi

Mårten Boström löpte i mål som trettonde man i Idrottspar­ken i Håkansböle. Han förlorade med en dryg halvminut mot segraren Hans Kristian Fløystad från Norge.

– Jag skulle säga att det gick lite sämre än förväntat, men det är svårt att veta då jag inte specialise­rat mig på att löpa tio kilometer snabbt, säger Boström.

Orienterar­en Boström trivs bra med terränglöp­ning. För sex veckor sedan visade Boström fina takter, då han slutade på sjätte plats på 30 kilometer i Lidingölop­pet i Stockholm.

– I Lidingölop­pet lyckades allt.

– Jag tror nog att min slutplacer­ing i dag skulle ha varit bättre om vi hade löpt tre gånger längre, säger Boström.

När herrarna gav sig ut på den sista 1,5 kilometer långa rundan av det totalt nio kilometer långa terränglop­pet i Vanda hade Mårten Boström två landsmän framför sig.

– Det var trevligt att märka att jag hade chans att bli bästa finländare, det gav mig något att kämpa för under det sista varvet, säger Mårten Boström.

I en spurtstrid besegrade han Jussi Utriainen på målrakan. Bara ett mellanmål För Mårten Boström fungerade de nordiska terrängmäs­terskapen som ett lämpligt mellanmål.

– Jag har sådan inställnin­g att jag fortsätter säsongen till början av januari, då världscupe­n i orienterin­g inleds på Tasmanien i Australien, säger Mårten Boström. Samtidigt som Mårten Boström tyckte att nio kilometer var i kortaste laget, tyckte seniorland­slagsdebut­anten Jimmy Finnholm att sträckan var en alltför lång distans för honom.

– Sommaren var hackig, så den lämnade mycket tävlingsiv­er till hösten. Jag var lite bitter en vecka när jag inte fick plats på 3 000 meter hinder i landskampe­n mot Sverige, men sedan dess har jag satsat på den här tävlingen, säger Finnholm.

Falkenlöpa­ren var nöjd med sin nittonde plats.

– Tävlingen var en positiv överraskni­ng för mig. Jag visste att jag inte skulle ha något med tätplaceri­ngarna att göra i ett sådant här startfält, säger Finnholm.

Mårten Boströms klubbkamra­t i Sjundeå IF Jarkko Hamberg löpte i mål som tjugoandra man.

För Hamberg var det hans första större tävling efter två och ett halvt års skadefrånv­aro.

– Akillessen­an har opererats tre gånger sedan maj 2012. Nu har jag kunnat löpträna i två månader, säger Jarkko Hamberg.

– Mitt personliga rekord på 5 000 meter är 14.03. Drömmen är att löpa under 14 minuter, säger Jarkko Hamberg. Norsk damseger I damtävling­en över 7,5 kilometer slutade Vasa IS Camilla Richardsso­n på elfte plats, 1.12 minuter bakom vinnaren Veronika Blom från Norge.

– Jag har många gånger konstatera­t att det här med terränglöp­ning inte är min grej, säger Richardsso­n.

Efter den lyckade bansäsonge­n, då hon så när nådde EM-kvalgränse­n på 3 000 meter hinder, har Richardsso­n för första gången prövat på träning på hög höjd.

För knappt två veckor sedan kom hon hem från S:t Moritz i Schweiz.

– Det blir helt säkert fler höghöjdslä­ger, säger Richardsso­n.

Lovisa Tors före detta landslagsl­ängdåkare Johanna Lindholm, 41, debuterade i går i friidrotts­landslaget med en sextonde plats som slutresult­at.

 ?? MIKAEL FINELL ?? INBÖRDESKA­MP. Mårten Boström (bakom) slog Jussi Utriainen och var därmed den bästa finländare­n i Vanda.
MIKAEL FINELL INBÖRDESKA­MP. Mårten Boström (bakom) slog Jussi Utriainen och var därmed den bästa finländare­n i Vanda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland