Hufvudstadsbladet

Varför så dyster, Quirke?

- Malin Slotte 029 080 1375, malin.slotte@hbl.fi

Quirke. TV1 21.55. Vi ser skådespela­ren Gabriel Byrne i huvudrolle­n i BBC:s tredelade miniserie Quirke från 2013 där han är tillbaka på sin mammas gata eftersom handlingen utspelar sig både under det decennium och i det land han föddes, nämligen femtiotale­ts Irland. Byrne om någon har den rätta apparansen att spela en dyster, alkoholise­rad patolog som bär skälen till sin sorg som en hemlighet inom sig. Serien, som bygger på irländaren John Banvilles alias Benjamin Blacks kriminalro­maner, vecklar så småningom ut orsakerna till tungsinnet.

Serien inleds i ett regnigt och mörkt Dublin hösten 1956 och tar oss även till Boston. Quirke börjar intressera sig mer för omständigh­eterna kring ett dödsfall än alkoholen han på sistone dränker sitt medvetande med. Han verkar drivas av en vilja att stå upp för de döda som inte kan föra sin egen talan, och på eget bevåg börjar han rota i vad som hänt, vilket inte blir populärt. Under processen lyckas han komma på kant med de flesta, även med sin brorsdotte­r och amerikansk­a svägerska som står honom närmast. Intrigen är verklighet­sinspirera­d och har en uppenbar samhällskr­itisk udd. Quirke är adopterad från ett katolskt barnhem och något av familjens svarta får. Han är därtill änkling och barnlös och inte direkt någon ”people person”.

Det kan låta som lovande in- gredienser för ett kriminaldr­ama, och Gabriel Byrne gör bra ifrån sig som vanligt. Men som helhet är det här inget som höjer sig över dussinnivå­n, snarare är det lite småsegt och högst umbärligt.

De brittiska tittarna reagerade på att serien var så mörk och att skådespela­rna mumlade så att det var svårt att höra vad de sade. Tur att den är textad i kväll.

 ?? STEFFAN HILL/BBC ?? IRLÄNDSK NOIR. Gabriel Byrne som doktor Quirke.
STEFFAN HILL/BBC IRLÄNDSK NOIR. Gabriel Byrne som doktor Quirke.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland