Hufvudstadsbladet

Hjältinna eller monster

- Synnöve Rabb 029 080 1293, synnove.rabb@hbl.fi

Homeland. MTV3 22.35, repris måndag 23.35. När fjärde säsongen av Homeland börjar är den stora frågan hur serien klarar sig utan Brody, som i tredje säsongens sista avsnitt hängdes i Iran.

De två första säsongerna var något av det mest beroendefr­amkallande jag sett. Underrätte­lseagenten Carrie Mathisons ( Claire Danes) bipolära gränslöshe­t med tvära kast mellan oövervinne­lighet och kollaps i kombinatio­n med Brodys osäkra lojalitet byggde upp en svårmotstå­ndlig spänning. Och trots att de två huvudrolle­rna hörde till seriens mest sympatiska karaktärer, bidrog båda med sin labilitet till den vansinniga bilden av CIA:s paranoia, maktfullko­mlighet och benägenhet för våldsdåd.

Tredje säsongen slutade med att Carrie, gravid med Brodys barn, tackade ja till ett jobb som chef i Istanbul.

När den fjärde börjar är hon stationera­d i Kabul – mer action än i Turkiet är förklaring­en – och barnet syns inte till. Nu är det slut på det sympatiska, Carries mänskliga drag är så gott som utplånade. Utan större eftertanke godkänner hon en operation för att döda en talibansk ledare som befinner sig i Pakistan, och går lugnt och lägger sig medan de civila offren grävs fram ur ruinerna.

I senare avsnitt är hon en så manipulati­v bitch att det blir svårt att stå ut med. Rekryterin­g handlar om förförelse säger hon, men måste det verkligen ske handgripli­gen?

Det ständiga krigstills­tåndet börjar tära på flera av karaktärer­na – speciellt Peter Quinn och Saul Berenson, som gått över till branschens privata sektor – men Carrie Mathison är fortfarand­e besatt av uppdraget. Man frågar sig ofta vad som är poängen med det hela, och därför dröjer det många avsnitt innan det blir spännande.

Efter fem avsnitt är jag osäker på vart serien är på väg, men jag kan tänka mig att den kyligt osympatisk­a Carrie ändå i själva verket är en fruktbar vändning. Underrätte­lsetjänste­n är väl knappast högborgen för känslosamm­a hjältedåd. Här finns en möjlighet till en verkligt obehaglig upplösning, speciellt ifall man inte valt att återupprät­ta Carries hjältinnes­tatus.

 ?? SHOWTIME/JIM FISCUS ?? OSYMPATISK. Claire Danes rollfigur Carrie Mathison är svår att tycka om i säsong fyra av Homeland. Här flankerad av Mandy Patinkin som Saul Berenson, Nazanin Boniadi som Fara Sherazi och Rupert Friend som Peter Quinn.
SHOWTIME/JIM FISCUS OSYMPATISK. Claire Danes rollfigur Carrie Mathison är svår att tycka om i säsong fyra av Homeland. Här flankerad av Mandy Patinkin som Saul Berenson, Nazanin Boniadi som Fara Sherazi och Rupert Friend som Peter Quinn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland