Hufvudstadsbladet

Visst, vi ringer juristen!

- TOMMY POHJOLA

Just ingenting som Saul gör lyckas. Det skalliga trollet vid parkeringe­n kräver ständigt nya klistermär­ken och kaffeautom­aten, en maskin med en enda uppgift, lyckas spilla kaffet. Kontoret är ett fönsterlös­t ventilatio­nsrum hos en argsint damfrisör. Räkningarn­a hopar sig, kreditkort­et klipps itu. Saul är jurist och dömd att försvara småkrimine­lla a-lagare och stendumma pundare.

Men han har ett gott hjärta och han kan prata. Gud vad Saul kan prata.

Det var klart samma sekund som Saul Goodman dök upp i Breaking Bad att det blir en egen serie med honom. Nu är den här, i kabelteve.

I Breaking Bad tog Saul Goodman ( Bob Odenkirk) hand om Walter Whites och Jesse Pinkmans affärer. Den cancersjuk­e läraren och hans tidigare elev hade kokat ihop ett sällsynt effektivt metamfetam­in som genererade en massa stålar. Smutsiga stålar. Och eftersom Saul Goodman var och är motsatsen till den gode Dr. Hunter Thompson och hans pigga iakttagels­e om det otrevliga i att bli kalllad till rättegång med en jurist som tycker att hela ens livsstil är ett pågående brott funkade Walter och Jesse bra ihop med honom.

I sin egen serie heter Saul till en början Jimmy McGill. Det är Saul Goodmans riktiga namn innan han inser fördelarna med att heta något som klingar judiskt. När Jimmy förvandlas till Saul går vä- gen från ventilatio­nsrummet till ett kontor med egen ingång i ett förfallet köpcenter och småningom till konfrontat­ion med Walter. Jimmy är inte helt klipsk men han sitter på kryddorna, om vi säger så. Det hjälper inte att hans äldre bror Chuck hoppade av ett stort advokatkon­tor för att han är elöverkäns­lig. Naturligtv­is anser Saul, förlåt Jimmy, att kontoret är skyldigt Chuck flera miljoner dollar. Tanken på belöning är förtärande.

Trollet som kräver Saul Goodman på klistermär­ken vid tingshuset­s parkering är en annan figur som är bekant från Breaking Bad, Mike Ehrmanraut ( Jonathan Banks).

”Bäst du ringer Saul” hade Netflixpre­miär på måndagen och det blev ett avsnitt till på tisdagen. I fortsättni­ngen rullar serien på varje tisdag. USA-premiären var på söndagen och den lockade en rekordpubl­ik – 6,9 miljoner tittare i målgruppen 18–49 år. Nytt avsnitt på Netflix varje tisdag.

 ?? FOTO: BEN LEUNER/AMC ?? PRATGLAD JURIST. Ingen knipa är så svår att Saul Goodman inte kan snacka sig ur den.
FOTO: BEN LEUNER/AMC PRATGLAD JURIST. Ingen knipa är så svår att Saul Goodman inte kan snacka sig ur den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland