Hufvudstadsbladet

Bästa placeringe­n för Strandvall i år

Skidåkaren Matias Strandvall får ta sikte på Falun-VM i glad stämning. I går tog han säsongens första finalplats i en världscups­print och blev femte.

- FNB

IF Minken- åkaren Strandvall, 29, får ta sikte på Falun- VM i glad stämning. I Östersund var det första gången denna säsong som han tog sig till finalen med de sex främsta.

– Allt var bara plus, sade Strand- vall till FNB per telefon.

– Det var inte meningen att jag skulle vinna nu. Det sparar jag till torsdag nästa vecka.

VM- medaljerna i sprint avgörs under den första tävlingsda­gen i Falun.

Toni Ketelä – som i januari kom trea i världscupe­n i Otepää – blev utslagen i semifinal medan Sami Jauhojärvi, Ristomatti Hakola och Martti Jylhä slogs ut i kvarten.

Anssi Pentsinen tvingades stå över kvartsfina­len på grund av ryggproble­m. Chefsträna­ren Reijo Jylhä säger att Pentsinen ändå finns med i sprintlage­t i Falun.

Femma i kvalet Strandvall var femma i tidskvalet och gick vidare efter tidsjämför­else från både kvartsfina­len och semifinale­n. I finalen kunde han inte mäta sig med täten men formtoppni­ngen inför VM ser bra ut. Banan i Falun gagnar honom dessutom ännu mer än den i Östersund.

– Jag blev förtjust i banan i Falun då vi deltog i Skandinavi­ska cupen där. Banan är tydlig och tjänar mig som storväxt skidåkare.

Inför säsongens viktigaste tävling ska han bara återhämta sig från lördagens tävling och testa skidor.

Norskt i topp Norrmannen Finn Haagen Krogh vann herrarnas VM- genrep före kanadensar­en Alex Harvey och norrmannen Timo Andre Bak- ken. Sprinten i Östersund gick i klassisk stil, precis som VM- sprinten på torsdag.

Också på damsidan blev det norskt i topp: Marit Björgen var suverän i finalen där sammanlagt fem norskor åkte tillsamman­s med svenska Stina Nilsson, trea.

– Det här var en god start mot VM, sade Björgen i en intervju till Internatio­nella skidförbun­det.

Bankritik Mona- Liisa Malvalehto, Anne Kyllönen och Aino- Kaisa Saarinen blev utslagna i kvartsfina­l. Finländsko­rna var kritiska mot banan.

– Fyra stigningar med saxning på en kort sprintbana, det har inget med åkning i klassisk stil att göra, sade Malvalehto, 13: e, i ett pressmedde­lande från Skidförbun­det.

Världscupt­ävlingarna i Östersund fortsätter med herrarnas 15 kilometer och damernas 10 kilometer fritt på söndag.

Det var inte meningen att jag skulle vinna nu. Det sparar jag till torsdag nästa vecka.

Matias Strandvall

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA ?? STORMVARNI­NG.
Matias Strandvall visade VM-form.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA STORMVARNI­NG. Matias Strandvall visade VM-form.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland