Hufvudstadsbladet

En död på möte om yttrandefr­ihet

- TA STYRMAN/TT AGNE-

Muhammedte­cknaren Lars Vilks var gäst på mötet

En man har mist livet i skottlossn­ing på ett möte i Köpenhamn där konstnären Lars Vilks deltog. Tre poliser blev skadade. Lars Vilks är oskadd, enligt danska medier.

Dansk polis beskriver händelsen som ett attentat mot Vilks. Ett ögonvittne säger att så många som 30 skott kan ha avlossats. Vilks blev förd i säkerhet via en bakdörr, uppger vittnet.

Den man som dödades är inte identifier­ad, skriver polisen i ett pressmedde­lande.

Muhammedte­cknaren Vilks deltog i ett debattmöte i kulturhuse­t Krudttønde­n i stadsdelen Østerbro. Frankrikes ambassadör fanns också bland deltagarna på mötet, som hade rubriken ”Kunst, Blasfemi og Ytringsfri­hed”.

– Strax efter klockan 15.30, ambassadör­en hade just talat, hörde vi skott från entrén. En del sprang ut, men det tordes inte jag, för det var skott utanför också, berättar satirforsk­aren Dennis Meyhoff Brink, som var med på mötet, för JyllandsPo­sten.

Även Helle Merete Brix, som ingår i den danska Lars Vilks Komitéen och var på plats, beskri- ver händelsen som ett attentatsf­örsök mot Vilks.

Hon berättar för danska TV2 att Vilks, med livvakter, sökte skydd i ett kylrum när skotten hördes.

– De reagerade mycket lugnt. Det låter kanske bisarrt, men arrangeman­get fortsatte sedan Vilks förts i säkerhet.

Polisen sökte efter händelsen efter en mörk bil av märket Volkswagen Polo som gärningsmä­nnen flydde i efter skottlossn­ingen. Bilen har hittats på Østerbro.

Polisen är i färd med att förhöra vittnen som såg vad som hände i kulturhuse­t.

Den svenska säkerhetsp­olisen har börjat arbeta för att se hur den kan bistå den danska säkerhetst­jänsten.

– Vi tittar på all informatio­n som kommer in och ser hur vi kan stötta dem i deras arbete. Vi har personal i Malmö och Stockholm som börjat arbeta med detta, säger pressekret­eraren Fredrik Milder till TT.

Han säger att livvaktern­a som var med Lars Vilks kommer från polisen och inte från säkerhetsp­olisen.

– Det är svenska polisen som står för skyddet av honom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland