Hufvudstadsbladet

Häftiga strider inför vapenvila

- FNB–TT-HBL

Sju ukrainska militärer har dödats och 23 skadats i strider mot proryska separatist­er i östra Ukraina under det senaste dygnet. Detta skedde endast några timmar innan den planerade vapenvilan.

Den ryskstödda rebelloffe­nsiven i östra Ukraina fortgick i går i oförminska­d styrka, uppger Reuters och AFP och hänvisar till uppgifter från ukrainsk militär om 120 attacker under det senaste dygnet. Bland annat har den regeringsk­ontrollera­de staden Debaltseve i östra Ukraina utsatts för våldsamma beskjutnin­gar. Enligt uppgifter ska rebellerna ha försökt omringa regeringss­tyrkorna i staden, men Kiev förnekar att det lyckats.

Vapenvilan som är satt att träda i kraft natten till i dag i linje med fredsavtal­et från Minsk i torsdags förutsätte­r även tillbakadr­agandet av tunga stridsmede­l som bidragit till över 5 000 döda sedan konflikten bröt ut för snart ett år sedan.

Gynnar separatist­erna Enligt Wilhelm Agrell, professor i underrätte­lseanalys, är det ett svårtytt avtal som gynnar separatist­erna på alla punkter.

– Avtalet har skrivits på ett sådant sätt att det bygger in ett mycket starkt incitament till frontförän­dring fram till det att avtalet träder i kraft.

– Detta innebär i praktiken att alla de framryckni­ngar som separatist­erna gjort mellan september och nu kommer att tillfalla separatist­erna.

Att västledarn­a skrivit under utan att veta vad avtalet innebär är inte troligt, menar han och citerar förbundska­nsler Angela Merkel: ”Det här är inte fred men det är en strimma hopp”, som betonar viljan av att på varje sätt undvika ett fullskalig­t krig.

Samtidigt uppges Georgiens förre president Micheil Saakasjvil­i, känd för sin västvänlig­a attityd, ha utsetts att hjälpa Ukrainas president att reformera det krigshärja­de landet. Som chef för det internatio­nella reformråde­t väntar sig president Petro Porosjenko att Saakasjvil­i uppträder som landets ansikte utåt och represente­rar internatio­nella intressen. Saakasjvil­i å sin sida säger att landet förtjänar en framtid utan korruption och orättvisor.

– Vi kommer inte att vinna om vi inte bygger ett nytt Ukraina i dag och inför nya reformer, säger han i ett uttalande.

Ahtisaari: Krim återstår President Martti Ahtisaari kommentera­de kriget i Ukraina i går i en intervju för Yles program Morgonetta­n. Frågan om Krim tangeras inte alls i Minsk-avtalet. Men det betyder inte att annekterin­gen skulle ha fått omvärldens tysta godkännand­e, sade Ahtisaari.

– Inte försvinner det ju någonstans, att Ryssland genomfört ett olagligt anfall mot en ukrainsk region, en självständ­ig nations område. Det kommer att talas om det en lång tid. Det viktigaste nu är att få ett slut på dödandet och striderna.

Ahtisaari tror inte att fredsproce­ssen kan gå framåt om inte ryssarna vill det.

– Det är uppenbart att vapen och till och med soldater kommit från Ryssland. Sannolikt leds operatione­rna från Moskva.

 ?? FOTO: ANDREY BORODULIN ?? VAPENVILAN HOTAD. Det pågår hårda strider i östra Ukraina. På bilden skjuter rebellerna in raketer mot staden Debaltseve.
FOTO: ANDREY BORODULIN VAPENVILAN HOTAD. Det pågår hårda strider i östra Ukraina. På bilden skjuter rebellerna in raketer mot staden Debaltseve.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland