Hufvudstadsbladet

Dyster dag för Mäkäräinen

- FNB

Skidskytte­n Kaisa Mäkäräinen fick uppleva hela känsloskal­an under världscupt­ävlingarna i Oslo. Lördagens tävling i Holmenkoll­en försöker hon glömma. Mäkäräinen tappade totalledni­ngen i världscupe­n.

Mäkäräinen slutade 24:a i lördagens sprint, en minut och sju sekunder efter vitryska vinnaren Darja Domratjeva. I torsdags sköt Mäkäräinen prickfritt på normaldist­ans och tog en överlägsen seger i en av karriärens bästa tävlingar.

– Det är bättre att minnas den lyckade tävlingen i torsdags än den här dagen. Det här spelar inte så stor roll, sade Mäkäräinen till FNB per telefon.

Säsongens näst sämsta placering kan hon gott glömma: de två sämsta cupplaceri­ngarna under säsongen räknas inte med i totalresul­taten.

Marginaler­na är små i skidskytte, och det var inte mycket som saknades för att Mäkäräinen kunde ha kämpat om tätplaceri­ngarna på lördagen.

– Mina bommar träffade precis i kanten. Framförall­t grämde den sista bommen i stående skyttet mig.

Domratjeva­s år

Domratjeva tog säsongens åttonde cupseger och gick förbi Mäkärä- inen i sammandrag­et med tio poäng. Men Mäkäräinen lät sig inte nedslås av att mista den gula ledarväste­n.

– Det lönar sig inte att bygga upp något stort drama av totalsitua­tionen i världscupe­n. Cupledaren hinner bytas hur många gånger som helst.

Mäkäräinen har fem segrar denna säsong. I höstas dominerade hon sammandrag­et men detta år har det varit Domratjeva för hela slanten. Den trefaldiga OS-guldmedalj­ören har vunnit sex av tio deltävling­ar i januari och februari.

– Det kan jag inte rå för, Darja är i toppform, sade Mäkäräinen.

Tre veckor återstår till hemma-VM i Kontiolax. Nu blir det även världscupp­aus.

Dåligt genrep

Sprinten i Holmenkoll­en fungerade som VM-genrep för Mäkäräinen. Tror man på klyschor kan det misslyckad­e genrepet båda gott inför Kontiolax.

Mäkäräinen har ännu inte någon klar plan för VM-finslipnin­gen de kommande tre veckorna.

– Om det inte kommer överraskan­de köld är det meningen att finslipa formen i hemlandet.

 ?? MICHAL CIZEK / LEHTIKUVA
FOTO: ?? INGEN LYCKAD. Kaisa Mäkäräinen lycakdes inte på lördagen.
MICHAL CIZEK / LEHTIKUVA FOTO: INGEN LYCKAD. Kaisa Mäkäräinen lycakdes inte på lördagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland