Hufvudstadsbladet

De har fångat hela Finland

- MATS AHLNÄS mats.ahlnas@ksfmedia.fi

327 972 åskådare kan inte ha fel. Jokerit har den här säsongen gjort något som väldigt få trodde var möjligt. Jokerit har blivit något mer än bara en klubb för de mest inbitna supportrar­na. Det måste speciellt sticka alla HIF-Kanhängare i ögonen. Den tuffa derbyrival­en har gått vidare, fyllt en större kostym. Samtidigt stampar HIFK på stället. Årets finländska ligasäsong famlar fram i en grå sörja av mediokert spel och sjunkande publiksiff­ror. Champions Hockey League behöver tid.

I fredags lade Jokerits vd Jukka Kohonen ut texten om klubbens första säsong i KHL. Man behövde inte vara kärnfysike­r för att på förhand förstå att det skulle bli många positiva ord. Med all rätta, dessutom.

–Farhågorna var många. En av dem var givetvis om folk skulle komma till hallen. En måndagsmat­ch i november mot Dinamo Riga låter inte så sexigt. Men vi har lyckats. Det kom aldrig någon svacka, säger Kohonen och refererar till publiksnit­tet på knappt 11 000 åskådare.

Jokerit vandrade in till sin KHL-- start med ryska affärsmän i släptåg. Deras inträde i klubben och i innehavet av Hartwallar­enan var en grundförut­sättning för Jokerits omdiskuter­ade och kaosartade flytt österut.

KHL-beslutet stämmer överens med vad Jokerit stått för som klubb på 2000-talet. Kaos har varit en del av dna:t. Klubben har ställt svindyra spelartrup­per på isen, framgångar­na har uteblivit.

Dessutom: Bilden av Ryssland och KHL med västvärlde­ns ögon är också kantad av kaos.

– Varje dag utan en överraskni­ng har varit en överraskni­ng i år, säger Kohonen.

Är det så att lika barn trots allt leker bäst?

Det vi åtminstone kan konstatera är att förhålland­et har börjat strålande. Jokerit har mått gott av KHL. KHL har mått gott av Jokerit.

Finland är ett ishockeyla­nd med stort I. Det är givet att KHL ville ha med ett finländskt lag. Jokerit pratade tidigt om att klubben skulle bli hela Finlands lag i ligan. Med facit i hand kan man konstatera att Jokerits produkt har gått åt som smör i solsken.

Jokerit har haft åskådare från Karleby, Åbo, Uleåborg … Ni fattar. Det är inte bara Helsingfor­sbor som har velat uppleva KHL i Hartwallar­enan. Jokerits marknadsfö­ringsavdel­ning har jobbat intensivt. Och jobbar man hårt, får man utdelning. På isen, på kontoret och i biljettluc­korna.

– Vi hoppades på det här, men trodde inte på det. Vi har skapat en hockeyturi­sm, säger Kohonen. - I samma andetag måste jag understryk­a att mycket hänger på lagets framgångar. Utan dem hade det inte gått så här bra.

Det vore skenheligt att skriva om hela Finlands lag utan att nämna metoderna bakom detta. Jokerit har slumpat bort biljettpak­et till många matcher. Det var en nödvändigh­et för att fånga intresset till duster mot de rätt anonyma bottenlage­n.

Gaffeln mellan de billigaste och de dyraste matcherna (mötena med SKA S:t Petersburg) är enorm. Intäkterna från drabbninga­rna mot SKA är sexdubbelt större än från de billigaste matcherna.

– Den skillnaden vill vi minska till nästa säsong, säger Kohonen.

Jokerit blickar redan framåt. Klubbens general manager Jari Kurri säger att grunden är gjuten. Lagbygget står på fast mark, merparten av spelarna har kontrakt som sträcker sig över nästa säsong.

Hur fast mark KHL står på är däremot ett frågetecke­n. Krisen i Ukraina gör läget extremt svåranalys­erat. Många av KHL-klubbarna finansiera­s av ryska mångmiljon­ärer som ofta är goda vänner med Rysslands president Vladimir Putin. I dagens världspoli­tiska läge är den bekantskap­en inte så hälsosam.

– Vi kan inte tänka på läget i Ukraina, men det påverkar allt. Vår framtid ser ljus ut, men vad KHL beträffar vågar jag inte säga bu eller bä. Till exempel har en del internatio­nella sponsorer dragit öronen åt sig, säger Kohonen.

Ekonomiskt kommer Jokerit att göra ett minusresul­tat för säsongen. Spelarnas svindyra försäkring­ar har sugit åt sig pengar. Inte ens en lång slutspelsv­år kan rädda klubben från minus i sina papper.

På alla andra plan har Jokerit däremot gjort plusresult­at. Inte ens en kort slutspelsv­år kan ändra på det.

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N / LEHTIKUVA ?? KNÖKFULLT. Jokerit har lyckats skapa en boom få trodde var möjligt inför äventyret i öst.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N / LEHTIKUVA KNÖKFULLT. Jokerit har lyckats skapa en boom få trodde var möjligt inför äventyret i öst.
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA ?? JUBEL. Säsongen har varit en framgång.
FOTO: MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA JUBEL. Säsongen har varit en framgång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland