Hufvudstadsbladet

Stark spurt gav Mäki-Heikkilä segern

Borgå Akilles Johan Gustafsson siktade på guld på 15 kilometer fristil i FSS-mästerskap­en. Men han fick nöja sig med en tredje plats på grund av dåliga skidor och förlorade med över en minut till segraren Rikhard Mäki-Heikkilä som avslutade starkt.

- CHRISTOFFE­R THOMASFOLK christoffe­r.thomasfolk@hbl.fi

– Jag är definitivt inte nöjd. Jag är i bra form och orkade jobba hårt hela tiden men det räcker inte eftersom skidorna var mycket dåliga. Det bar inte framåt och jag fick staka för fullt också nedför, säger Johan Gustafsson, Borgå Akilles.

Därmed blev det en tredje plats för Gustafsson på herrarnas 15 kilometer fristil i FSS-mästerskap­en i Malax i går. Han passerade mållinjen på tiden 38.40 och var över en minut efter segraren Rikhard Mä- ki-Heikkilä, IF Länken, som vann på 37.31.

– Banan var utmanande för det fanns nästan inga backar och därmed inga möjlighete­r för återhämtni­ng. Hade jag haft bättre skidor kunde det ha sett annorlunda ut men det är onödigt att spekulera och jag gratulerar Mäki-Heikkilä till segern.

– Han var en värdig vinnare, säger Gustafsson, vars bror Joachim slutade fyra.

Guldmedalj­ören var belåten över sin insats i det tunga spåret.

– Jag gjorde ett bra och jämnt lopp. Det här var min första distansseg­er i FSSM och guldet betyder mycket. Ska man lyckas på nationell nivå bör man vinna den här tävlingen och nu är jag med på en gedigen lista över segrare i FSSM, säger Mäki-Heikkilä från Kristinest­ad.

Lövdahl tappade ledningen Trots att både Matias Strandvall och Toni Ketälä saknades gav segern ökat självförtr­oende för Mäki-Heikkilä som tävlar följande gång i Skandinavi­ska cupen i Lettland. Dit ska också silvermeda­ljören Victor Lövdahl, IF Femman, som ledde loppet under de två första varven.

– Jag fick jobba stenhårt och den som orkar hålla frekvensen uppe hela tiden tar hem segern. Jag hoppas min insats räcker till seger, men vi får se, sa Lövdahl när han kom i mål först i väntan på det övriga fältet.

Men det räckte inte för Lövdahl som fortfarand­e saknar individuel­lt guld på FSSM. Han förlorade med drygt åtta sekunder till Mäki-Heikkilä.

– I fjol blev jag andra och då förlorade jag guldet på grund av en brusten stav, säger Lövdahl, vars tävlingssä­song har präglats av en fotskada.

- Träningssä­songen började bra men efter det fick jag sjukt i foten som opererades i oktober. Jag inledde träningen på nytt i januari och med tanke på det har formen stigit snabbt. Men den är långt ifrån vad den borde vara, säger han.

Jag hade bra koll på läget och fick informatio­n av min mamma och syster i spåret.

Marie Sippus

 ?? FER THOMASFOLK FOTO:
FOTO: CHRISTOF- ?? NÖJD SEGRARE. IF Länkens Rikhard Mäki-Heikkilä stod för en stark avslutning på 15 kilometer fristil i FSS-mästerskap­en i Malax och tog hem segern. Han besegrade Victor Lövdahl (IF Femman) med drygt åtta sekunder medan Borgå Akilles Johan Gustafsson...
FER THOMASFOLK FOTO: FOTO: CHRISTOF- NÖJD SEGRARE. IF Länkens Rikhard Mäki-Heikkilä stod för en stark avslutning på 15 kilometer fristil i FSS-mästerskap­en i Malax och tog hem segern. Han besegrade Victor Lövdahl (IF Femman) med drygt åtta sekunder medan Borgå Akilles Johan Gustafsson...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland