Hufvudstadsbladet

En fighter gav sig till slut

- JONAS VON WENDT

Inställnin­g, träningsmo­ral, talang, vilja, ambition, framgång. Och alltid med glimten i de lite ryckiga ögonen. Teemu Tainio gjorde en i finska mått mätt fantastisk karriär. Litmanen och Hyypiä står i en klass för sig. Tainio återfinns i följande kategori med namn som Kolkka, Johansson, Tihinen, Forsell och några till.

Tainio hade en grym talang och storklubba­rna stod i kö för att få tonåringen i sina led. Manchester United var ute efter honom men en 17-årig Tainio valde år 1997 väldigt klokt. Tillsamman­s med sina närmaste hade man scoutat alternativ­en noggrant. Att valet föll på Auxerre och den mästerliga Guy Roux var en av de främsta orsakerna till att Tainios karriär i Frankrike, England, Holland och USA kom att omspänna 15 år.

De åtta första åren tillbringa­de han under Roux vakande hököga. Roux och hans stab drillade Tainio stenhårt men gjorde det på rätt sätt. Visserlige­n skolades han om från en offensiv spelare till en balansspel­are på mitten men det är inte mycket att snacka om. Roux har haft hand om hundratals unga spelare genom åren och man kan anta att han visste vad han sysslade med.

År 1997 var Manchester United en av världens absolut bästa klubbar med obegränsad­e tillgångar. Hade Tainio valt den vägen vete tusan hur det gått. Risken för att han drunknat i mängden hade varit överhängan­de.

Tainio gjorde 149 matcher i franska ligan och 88 i Premier League. Siffror som i dagens läge känns smått utopistisk­a då finska spelare har väldigt svårt att ens ta sig utanför Norden, för att inte ens tala om Premier League eller Ligue 1. Undantag finns men de är skrämmande få. Tainio är ett klassexemp­el på hur viktigt klubb- och tränarval är, i synnerhet om man som väldigt ung lämnar ett tryggt Finland bakom sig.

I Roux och Auxerre träffade han mitt i prick. I Auxerre växte han ut till ett fullblodsp­roffs, lärde sig ett stort språk och lade grunden till ytterligar­e några fina säsonger i England. Skador och sviktande form förföljde honom i viss mån under de sista åren. Och undra på det, hans spelstil var inte den mest skonsammas­te. Inte för den egna kroppen.

Ibland har Tainio alldeles för kategorisk­t placerats i mappen över bollvinnar­e och slitvargar. Men det är skäl att komma ihåg att 35-åringen är en av de absolut bästa passningss­pelare Finland fått fram i modern tid. Dessutom rörde han sig rätt, var suverän i sitt positionss­pel och tog oftast rätt beslut. Sådana spelare brukar vara omtyckta och det var Tainio.

Den Torneåbörd­ige mittfältar­en meddelade omgående att han kommer att fortsätta inom fotbollen som tränare. Det är väldigt goda nyheter. Tainio har jobbat med tränare som Roux, Martin Jol, Juande Ramos, Steve Bruce och har garanterat snappat upp en massa informatio­n som går att tillämpa också i Finland.

Tainio kan säkert lära de flesta det mesta. Inte minst då det gäller attityd och inställnin­g. Att han dessutom alltjämt har glimten i ögat är bara bra. Det finns alltför många tränare i Finland med alltför djupa rynkor i den bekymrade pannan.

 ?? FOTO: EPA/FELIPE TRUEBA ?? TEEMU TAINIO. I Sunderland­s dress
hösten 2008.
FOTO: EPA/FELIPE TRUEBA TEEMU TAINIO. I Sunderland­s dress hösten 2008.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland