Hufvudstadsbladet

Upptäck det unga Kosovo

Med grym nutidshist­oria i färskt minne vill människorn­a i det som är Europas färskaste land inget hellre än att blicka framåt. I Kosovo är turism ett nytt begrepp och som besökare förundras man över storslagen natur, uråldrig kultur, god mat och innerlig

-

Det rustikt inredda sovrummet på tredje våningen är nymålat men luktar ladugård. Det är ingen obehagligt tung doft av dynga, snarare en tydlig förnimmels­e av djur och landsbygd och som vanligt är med dofter vänjer man sig ganska fort. Men det luktar ladugård där vi ska sova, det gör det faktiskt.

Vårt natthärbär­ge är inrymt i en ”kulla”, ett traditione­llt albanskt bostadshus i sten, byggt som ett lågt försvarsto­rn med tre våningar. I dessa ”kullas” höll man redan på 1700-talet sina djur på nedre botten medan familjen sov en trappa upp och gästerna på tredje våningen. Många av dessa kulturarv förstördes under kriget på 1990-talet men flera av dem byggs nu upp eller restaurera­s och i några av dem kan också övernatta. På morgonen tittar mycket riktigt fyra nyfikna kossor ut genom ingången i markplanet medan vi serveras hemlagad frukost med nybakat bröd bland fruktträde­n i familjens trädgård. Bara värdfolket­s 11-åriga dotter pratar engelska. Men den varma omtanken säger mer än tusen ord.

Tilltufsat men hoppfullt

Kosovo är ett litet och tilltufsat land som ännu knappt finns med på den internatio­nella turistkart­an. Utan kust, omringat av bergskedjo­r och med väpnade konflikter och fruktansvä­rda människoöd­en så nära i tid att hela Europa fortfarand­e skäms. Det skulle ju aldrig någonsin mer få bli krig igen och så blev det ändå så.

– Vi brukar kalla kriget på 1990-talet för ”det senaste kriget” eftersom vi har haft så många olika krig här, som Bekim lakoniskt uttrycker det.

Själv jobbar Bekim som idrottslär­are och bergsguide. Att han startat en intressefö­rening för vandrare och klättrare i sin hemstad Junik är han särskilt stolt över. Junik ligger bara några mil från nationalpa­rken Bjeshket e Nemuna som bland annat rymmer Kosovos högsta berg Gjeravica på 2 656 meter. Här har Bekim och hans vänner sett till att det

 ??  ??
 ?? FOTO:
GREGG BLEAKNEY ?? LEVANDE KULTUR. Musiken på Balkan har tusenåriga traditione­r och framförs med innerlig känsla.
FOTO: GREGG BLEAKNEY LEVANDE KULTUR. Musiken på Balkan har tusenåriga traditione­r och framförs med innerlig känsla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland