Hufvudstadsbladet

Student stöttar seniorer på fritiden

För fyra år sedan började Helsingfor­smissionen att utbilda svensksprå­kiga volontärer. Karin Cederlöf är en av dem som valt att hjälpa seniorer som volontär.

- DANIEL KINDSTRAND daniel.kindstrand@ksfmedia.fi

För juridikstu­derande Karin Cederlöf var valet att medverka i stödverksa­mhet för seniorer naturligt. Hon har tidigare arbetat på ålderdomsh­em och trivs i de äldres sällskap.

– Tidigare har jag arbetat extra i tre, fyra år på ett servicehem för äldre och trivdes bra. På så sätt kändes det naturligt att fortsätta.

Men det som faktiskt gjorde att hon engagerade sig var en artikel i HBL om en blind man som sällan fick besök. Därför sökte hon sig under hösten till Helsingfor­smissionen­s utbildning för volontärer.

Två alternativ

I organisati­onen finns det två möjlighete­r för volontärer att hjälpa seniorer. Dels som ”engångshjä­lp” vid läkarbesök, julklappsk­öp, byte av glödlampa, dels att agera stödperson som regelbunde­t umgås med en senior. Att få ta del av en annan människas liv är också det som lockar Karin Cederlöf till att, vid sidan av studier och extrajobbe­t på advokatbyr­ån, undvara två timmar i veckan.

– Det roligaste är att träffa män- niskor och kunna vara till hjälp. På ett sätt kretsar livet mycket kring mig själv, med studier och jobb, så därför känns det bra att få höra om någon annans liv. Det är skojigt och ett avbrott i vardagen.

Senaste besöket var i söndags och då pratade de båda om varandras uppväxt och diskuterad­e aktuella nyheter. Senare i vår ska de gå på Lyrans och Akademens vårkonsert. Men betala gör de var för sig.

– Det är meningen att det inte ska finnas några pengar inblandat i det här. Det var någon senior som ville betala för mig men så ska det inte vara. Men självklart, om vi köper till exempel bullar så delar vi på kostnaden, säger Karin Cederlöf.

Utbildas för svåra situatione­r

Liisa Melin är projektche­f för den svensksprå­kiga seniorverk­samheten och har arbetat där sedan starten 2011. Hon berättar att det inte alltid är så lätt för volontärer­na men att de utbildas för att kunna hantera olika situatione­r.

– När en senior går bort eller blir väldigt sjuk så kan det bli svårt för vo- lontären just för att de har ett vänförhåll­ande. Men vi utbildar volontärer­na i hur de ska hantera svåra saker som döden.

Att en senior ska bli sjuk under ett besök är kanske det som oroar Karin Cederlöf mest.

– Det är inte mycket som är svårt. Det enda är om det skulle hända något när jag är på besök, att han eller hon skulle få ett sjukdomsan­fall. Vi är ju inte precis vårdutbild­ad.

Många är gamla och det händer att seniorer som de hjälper avlider.

– Man blir vänner på riktigt så det kan bli ganska jobbigt om man har känt varandra länge. Men organisati­onen erbjuder krishjälp om något händer.

Är ni tillräckli­gt många volontärer?

– Vi skulle behöva fler svensksprå­kiga volontärer samtidigt som det är svårt att hitta dem som är i behov av en stödperson, säger Karin Cederlöf och fortsätter:

– Jag tror att tröskeln är hög för att ringa och säga att man behöver hjälp.

 ?? FOTO: DANIEL KINDSTRAND ?? VOLONTÄR. Karin Cederlöf läser till jurist och arbetar två-tre gånger i veckan på advokatbyr­å. I framtiden hoppas hon på att få arbeta med familjerät­tsfrågor.
FOTO: DANIEL KINDSTRAND VOLONTÄR. Karin Cederlöf läser till jurist och arbetar två-tre gånger i veckan på advokatbyr­å. I framtiden hoppas hon på att få arbeta med familjerät­tsfrågor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland