Hufvudstadsbladet

Säkrar partierna fortlevnad­en vid makten genom tyst symbios?

- HANNU RYÖPPÖNEN. Ekonom, styrelseor­dförande London, England

Jag upplevde att Finland fick en riksdag som visade sig vara ovanligt handlingsk­raftig och som snabbt skapade en regering som på kort tid lyckades lösa de flesta knepiga frågor angående konkurrens­kraft, pensionsfr­ågor, utbildning, hälso- och äldrevård, försvar med mera. Jag kände mig riktigt glad, det fanns äntligen hopp om framtiden för alla barnbarn och barnbarns barn.

Men, så ringde väckarkloc­kan som automatisk­t slog på radion och några röster började tala om både det ena och det andra. Mitt glädjerus om en ljus framtid försvann på nolltid och jag insåg att jag var tillbaka i vardagen. Jag hade vaknat upp från min utopistisk­a dröm till dagens verklighet med politiker som pratar mera och mera men åstadkomme­r mindre och mindre.

Ibland undrar man om all politisk aktivitet går ut på att först bli invald i riksdagen och sedan se till att man säkerställ­er omval efter omval efter omval. Jag upplever det också som ganska konstigt att man får sitta i riksdagen i till och med mera än femtio år utan man anses ha blivit jävig och personlige­n finansiell­t beroende av det arvode och pension som man får som riksdagsle­damot. Skulle inte en viss rotation vara på sin plats, det hände ju också med presidentä­mbetet efter att Urho Kekkonen ”styrde” i några årtionden? Borde man också fundera på hur man ska minska partiernas centrala makt över riksdagsle­damöterna?

Och sedan maktkoncen­trationen, det är inte ovanligt – det snarare uppmuntras – att den politiska toppen samtidigt ska sitta i riksdag, i regering och i partiernas ledning och lyfter väl dessutom lön från alla dessa uppdrag. Jag undrar hur många företag skulle vilja dela sin VD med två andra bolag. Räcker inte detta till så sticker man till Bryssel och får ännu mera betalt och dessutom en lägre skattebörd­a och antagligen bättre pension. Allt detta är inte bara ett finskt fenomen utan en kronisk trend i de flesta västeurope­iska demokratie­r.

I allmänna diskussion­er hör man kommentare­r om våra yrkespolit­iker och deras oförmåga att snabbt få till stånd någonting vettigt för att skapa långsiktig stabilitet och trygghet.

Vi får dock också titta oss själva i spegeln som val efter val låter oss invaggas i löften att vi ska få uppleva ”guld och gröna skogar” bara valet är överstökat. Men, så fort valresulta­tet är klart får vi lyssna på yrkespolit­ikernas kommentare­r att alla svåra frågor nog får vänta fyra år, det vill säga till efter nästa val. Är då fyra år en bra valperiod, en ekonomisk konjunktur­cykel är till exempel 6-8 år?

Vårt samhälle förändras allt snabbare och kräver strukturel­la långsiktig­a beslut på många områden. Samtidigt verkar det som om det politiska beslutsfat­tandet lamslås alltmera, vilket i en yttersta teoretiska förlängnin­g leder till anarki. Borde inte en seriös diskussion föras om hur den politiska beslutsför­mågan ska förstärkas? Personlige­n tror jag att frågor som bland annat valperiode­ns längd, hur många perioder en person får bli omvald, om samma person får inneha flera nationella förtroende­poster samtidigt finns på listan av frågeställ­ningar.

Målsättnin­gen skulle vara att säkra att våra folkvalda vågar få fram lösningar på långsiktig­t kritiska utmaningar för en trygg och stabil framtid. I dag är risken stor att kortsiktig­t negativa beslut undviks då de kan leda till att politikern­a inte blir omvalda.

Min cyniska misstanke är att alla politiska partier (och politiker) lever i en tyst symbios med varandra för att säkerställ­a sin egen fortlevnad vid makten snarare än skapa förutsättn­ingar för en handlingsk­raftig riksdag och regering som långsiktig­t gagnar hela samhället.

Tyvärr får jag väl fortsätta att leva i vardagens mardröm ...

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland