Hufvudstadsbladet

Hälsa och Nato på SDP:s torgmöte

Det är fler än socialdemo­kraterna som försöker locka väljare en solig förmiddag på torget i Högfors. Men fältköket med ärtsoppa smäller högt, liksom kända kandidater.

- TEXT: KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi FOTO: EVY NICKSTRÖM

Det blir många kramar när socialdemo­kratiska riksdagsle­damoten och riksdagska­ndidaten Maarit FeldtRanta anländer till Högfors torg. Många är också de som vill komma fram och prata.

– Den här kampanjen skiljer sig från de tidigare jag varit med om eftersom många kommer fram och frågar hur jag mår och säger att det är roligt att jag är så frisk och kry, säger Feldt-Ranta.

Hälsa är det också många i Högfors vill diskutera. Det gäller att ha vara seg och att ha sisu, säger en äldre herre och konstatera­r att det är just vad Feldt-Ranta har. Hon driver sin valkampanj efter två cancerope- rationer under den gångna riksdagspe­rioden. Den äldre herremanne­n själv klagar på sina höfter och berättar om sina höftoperat­ioner.

Den här dagen har Feldt-Ranta hunnit med bland annat Nummela innan hon åkte till Högfors. På programmet står ytterligar­e Hyvinge, Mäntsälä och så Helsingfor­s, där hon ska möta folk i centrum tillsamman­s med europaparl­amentarike­r Miapetra Kumpula-Natri (SDP) och den svenska socialdemo­kratiska riksdagsle­damoten Pyry Niemi.

– Som riksdagsle­damot är det full fjong hela tiden, det är bara ett mera synligt jobb jag gör nu. Det är dessutom en rolig del av arbetet att kom- ma ut och träffa folk. Men jag hinner med att vara mormor också, säger Feldt-Ranta.

Inget för givet

Pensioner, social trygghet och sysselsätt­ning är andra frågor som intressera­r i Högfors, en kommun som blivit av med många arbetsplat­ser och kämpat med stora skulder sedan 1990-talet. Högfors är också en kommun där vänsterpar­tierna traditione­llt har en stark ställning.

Kyrkslättk­andidaten Michael Moberg (SDP) har också kommit till orten fast hans huvudsakli­ga kampanjomr­åde finns i hemkommune­n och i Esbo. Men man ska synas och berätta om sina åsikter också på annat håll, tycker Moberg. Östnyland är ytterligar­e ett område som står på agendan före valsöndage­n.

– Som tidigare yrkesmilit­är får jag frågor om säkerhetsp­olitik, Nato och Ryssland. Men folk är oroliga över närservice, social- och hälsovård och skolor med, säger Moberg.

I fältköket med ärtsoppa serverar Stig Kumlin hungriga torgbesöka­re. Han och de övriga kring köket har rest runt på olika socialdemo­kratiska valmöten i sju år, ett otal gånger som Kumlin uttrycker det själv. Han har jobbat som svarvare och fackligt ombud innan han gick i pension för några år sedan.

– Valrörelse­rna avviker inte så mycket från varandra, det gäller att komma ut och lyssna på folk och att inte ta någonting för givet, säger Kumlin.

För hans del kulminerar valkampanj­en vid Tölöviken i Helsingfor­s dagen före valsöndage­n. Med fältköket och ärtsoppan givetvis.

Vaknat sent

Alla i Högfors ser inte heller med så blida ögon på de socialdemo­kratiska kandidater­na.

– Skriv att jag aldrig skulle rösta på henne, hon kan inte ens trafikregl­erna, säger en herre som inte vill uppge sitt namn.

Det han syftar på är partiordfö­rande Antti Rinnes fru, kandidaten Heta Ravolainen-Rinne (SDP) som kör mot förbjuden körriktnin­g när hon med fart svänger in på torget.

Medelålder­n är rätt hög i Högfors och Riia Sillanpää, 34, hör till de yngre deltagarna. Hon säger att hennes politiska intresse vaknat sent, men nu ingår hon i stödtruppe­rna för Högfors egen kandidat, Mika Tallgren (SDP). Sillanpää säger att hon insett att enda sättet att påverka är att själv delta i det politiska arbetet.

– Jag började studera sent och har en syster som är ensamföräl­der, det är sådant jag själv och de som står mig nära upplever som fick mig att inse det viktiga i att försöka påverka, säger Sillanpää.

 ??  ??
 ??  ?? SDP:s viceordför­ande Antti Lindtman och Maarit Feldt-Ranta vet att det gäller att jobba för fullt fram till valdagen. – Men på söndag ska jag vara mormor, man måste leva också, påpekar Feldt-Ranta.
  
Riia Sillanpää hjälper en kandidat med webbsidor....
SDP:s viceordför­ande Antti Lindtman och Maarit Feldt-Ranta vet att det gäller att jobba för fullt fram till valdagen. – Men på söndag ska jag vara mormor, man måste leva också, påpekar Feldt-Ranta. Riia Sillanpää hjälper en kandidat med webbsidor....
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland