Hufvudstadsbladet

Brytningen bara ökar

Trots klimatambi­tionerna att fasa ut stenkol som energikäll­a tyder mycket på att stenkolspr­oduktionen tvärtom kommer att fortsätta att slå rekord.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Stenkol är världens viktigaste energikäll­a, låt vara att utvinning och förbrännin­g förknippas med miljö-, klimat-, hälso- och, åtminstone i Indien, med människorä­ttsproblem. Kolet står för 30 procent av världens primärener­gi och 40 procent av elprodukti­onen.

Kina är världens i särklass största kolproduce­nt, före USA och Indien, och kommer att förlita sig på stenkol länge till, även om man försöker minska beroendet. Världens kända kolreserve­r beräknas, beroende på källa, till 890–1 050 miljarder ton, vilket räcker för 113–135 år med nuvarande produktion­stakt.

Det politiska trycket för fortsatt kolprodukt­ion är enormt. Inom EU, som försöker vara en vägvisare i internatio­nell klimatpoli­tik, är Polen känt som bakåtsträv­are. En orsak är att 83 procent av Polens elektricit­et produceras på kol. Globalt är bara Sydafrika (93 procent) och Mongoliet (95 procent) ännu mer kolberoend­e, enligt Internatio­nella stenkolsfö­rbundet (WCA).

Löften leder ingen vart

Klimatpoli­tiken bygger på att kol, som ett fossilt bränsle med stor klimatpåve­rkan, fasas ut inom överskådli­g framtid. Ambitioner­na står i bjärt kontrast till verklighet­en: under vart och ett av åren 2000–2010 var kol den energikäll­a som stod för det mesta av den totala produktion­sökningen.

Kolbrytnin­gen väntas fortsätta att öka, även om ökningstak­ten mattas av, för att efterfråga­n på energi ökar i tillväxtek­onomierna. Teknik som kan bromsa koldioxidu­tsläppen (exempelvis CCS) måste utvecklas för att minska kolkraften­s miljöpåver­kan i framtiden, säger World Energy Council, väl medveten om att CCS-tekniken i dag är fruktansvä­rt dyr.

Internatio­nella energiråde­t IEA uppskattar att den globala efterfråga­n på kol kommer att öka från nuvarande knappt 8 miljarder ton om året till över 9 miljarder ton redan 2019 – detta trots Kina uttrycklig­a insatser för att göra sig mindre beroende av kol. Även om USA och Europa fasar ut stenkolet så ökar produktion­en i Asien ännu mer. Kina förbrände över hälften av världens stenkol 2013.

IEA uppskattar att världen är på väg mot en 3,6 graders uppvärmnin­g.

– Vi har hört många löften om att minska utsläppen, men under de fem närmaste åren kommer de mestadels inte att leda någon vart på grund av den ökade efterfråga­n på stenkol. Trots kolets obestridli­ga bidrag till energisäke­rhet och tillgång till energi måste jag betona att kolförbrän­ningen i nuvarande form är ohållbar. Därför måste vi radikalt trappa upp utveckling­en av CCS-tekniken, säger IEA:s vd Maria van der Hoeven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland