Hufvudstadsbladet

Kolets Indien

-

BCCL är ett dotterbola­g till Coal India Limited (CIL) som är världens största kolproduce­nt och står bakom största delen av den inhemska produktion­en i Indien.

Företaget är Indiens femte viktigaste med en årlig kolförsälj­ning som omsätter över 10 miljarder euro. Företaget har omkring 350 000 anställda.

Indien är världens tredje största kolproduce­nt, men det inhemska behovet av den största energikäll­an är enormt och landet måste därför importera kol för att möta efterfråga­n från elbolag, stålverk och cementprod­ucenter.

Kol står för 67 procent av energifram­ställninge­n och lagren (som är de fjärde största i världen) beräknas räcka i ytterligar­e 100 år.

Indien har världens mest energitörs­tande befolkning på 1,2 miljarder, fast 300 miljoner helt saknar el och 700 miljoner saknar moderna elfacilite­ter.

Den största koksproduk­tionen (framställs genom upphettnin­g av kol) som används i koksmasugn­ar kommer från Jharia-området i delstaten Jharkhand. Här finns 23 stora underjordi­ska gruvor och nio öppna dagbrott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland