Hufvudstadsbladet

Vargar hårdbevaka­s med sändare

I slutet av mars hade 15 vargar fått Naturresur­sinstitute­ts radiosända­re kring sin hals. Sändarhals­banden fortsätter läggas på vargar i några dagar fram till mitten av april.

-

– Under de bästa åren har vi försett över 20 vargar med sändarhals­band. Ju fler vargar vi kan följa desto pålitligar­e uppskattni­ngar kan vi göra, säger forskaren Samuli Heikkinen.

GPS-sändaren, som väger ungefär ett halvt kilo, förmedlar informatio­n om hur vargarna rör sig med några timmars mellanrum. Informatio­nen används vid forskning om vargarnas antal, deras näringsint­ag och deras revir.

– Vanligtvis lokalisera­r vi dem var fjärde timme, men om vi vill följa dem nogrannare kan vi exempelvis bestämma lokaliseri­ngstiden till en halv timme, säger Heikkinen.

I flitig användning

I bästa fall förmedlar sändarna informatio­n till forskare i över ett års tid. En viss användarti­d har laddats på sändarna och efter det faller de av djurens hals. Det är också möjligt att lossa halsbandet via radiosigna­ler om tekniken bara fungerar.

– Sändarna är i hårt bruk. När vi får dem tillbaka ser man att det har gnagts och bitits på dem. Smuts har också trängt in överallt och de kan hindra halsbandet från att automatisk­t falla av, säger Heikkinen.

På björnar som ännu växer kan bandet bli för spänt, men hos vargar är det här inte ett problem.

– Valpar som förses med sändare har ungefär samma storlek som en vuxen varg när vi sätter på halsbanden, säger Heikkinen.

När en varg som ska förses med sändarhals­band hittas skjuts de med bedövnings­medel från en helikopter. Tidigare kördes vargarna ikapp på en snöskoter och fångades med en länk som satt fast på en lång stång. I dag används sövning också då djuret fångas med hjälp av en snöskoter.

Vilken varg som helst blir inte försedd med radiosända­re. Valpar och vuxna i gott skick prioritera­s.

– Ett band som väger ett halvt kilo är en rejäl klump att ha runt halsen. Vi tittar först om sändaren utgör ett hinder för djuret, till exempel när det skaffar föda. Om det finns problem tar vi bort bandet, säger Heikkinen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? UNDER UPPSIKT. Vargarna bedövas under en jakt med helikopter. Radiosända­ren fästs vid djuret och ger sedan informatio­n om vargens rörelser.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI UNDER UPPSIKT. Vargarna bedövas under en jakt med helikopter. Radiosända­ren fästs vid djuret och ger sedan informatio­n om vargens rörelser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland