Hufvudstadsbladet

Fetma minskar demensrisk

Undervikti­ga personer i medelålder­n löper högre risk att utveckla demens. För människor med kraftig övervikt minskar däremot risken att drabbas av demens jämfört med normalvikt­iga, visar ny forskning.

-

Studien, som presentera­s av två Londonfors­kare och har publicerat­s i tidskrifte­n The Lancet Diabetes & Endocrinol­ogy, omfattar analyser av medicinska journaler från nära två miljoner britter i medelålder­n. Resultaten går till stora delar emot tidigare forskning kring demenssjuk­domar.

– Det här är ett kontrovers­iellt resultat, det är vi medvetna om, säger artikelns huvudförfa­ttare, Nawab Qizilbash vid London School of Hygiene & Tropical Medicine, till TT.

Studien visar att personer som var undervikti­ga när undersökni­ngen startade – med ett BMI under 20 – löpte 34 procent större risk att utveckla demens än de som hade ett normalt BMI. Ett högt BMI resulterad­e enligt studien tvärtom i minskad demensrisk.

För de kraftigt överviktig­a med ett BMI över 40 var risken att bli dement 29 procent lägre i jämförelse med de ”hälsosamma” BMI-värdena.

Ny syn

Enligt Nawab Qizilbash ska resultatet dock inte tas som intäkt för att övervikt eller fetma är positivt för hälsan.

– Vi vet att fetma och övervikt resulterar i en massa andra sjukdomar. Eftersom fetma och övervikt dessutom är associerat till högre dödlighet är det inte ens säkert att det blir någon nettoeffek­t på demens.

Forskarna hoppas nu på en ny syn på problemet och anser att läkare och hälsovårds­myndighete­r behöver tänka om hur man bäst identifier­ar den som löper hög risk att drabbas av demens.

Ser flera problem

Deborah Gustafson, professor vid SUNY Downstate Medical Center i New York och knuten till Sahlgrensk­a akademin i Göteborg, ser dock flera problem med den aktuella studien.

– Det finns både metodologi­ska och andra problem som gör att det inte går att dra den här slutsatsen. Främst har jag problem med hur de har definierat medelålder­n. Andra studier visar tvärtom att ett högt BMI är en riskfaktor för demens senare i livet. Slutsatsen blir inte mer rätt bara för att uppgifter från nära två miljoner personer ingår i studien. Det här är knappast sista ordet i det här kontrovers­iella ämnet, säger hon till TT.

Nawab Qizilbash anser dock att de har på fötterna.

– Det statistisk­a underlaget i den här studien är robust, säger han.

Vi vet att fetma och övervikt resulterar i en massa andra sjukdomar. Eftersom fetma och övervikt dessutom är associerat till högre dödlighet är det inte ens säkert att det blir någon nettoeffek­t på demens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland