Hufvudstadsbladet

Pentagon: Ryskt plan hotade oss på Östersjön

Ett ryskt jaktplan hotade ett amerikansk­t spaningspl­an ovanför Östersjön i tisdags, uppger USA:s försvarsmi­nisterium Pentagon till FNB.

-

Pentagon beskriver markeringe­n som gjordes av ett ryskt Su-27-jaktplan som farlig och oprofessio­nell.

Ministerie­ts talesperso­n tog inte ställning till avståndet mellan planen. Enligt vissa källor var avståndet mellan planen mycket litet, kanske bara några meter, skriver den amerikansk­a webbsajten Washington Free Beacon.

FNB talade med Pentagonin­formatören Mark Wright i går.

– På morgonen den sjunde april flög ett amerikansk­t RC135U-plan på et rutinuppdr­ag i internatio­nellt luftrum då det hotades av ett ryskt Su-27-jaktplan på ett sätt som var både farligt och oprofessio­nellt.

Wright säger att USA kommer att svara Ryssland genom diplomatis­ka och officiella åtgärder men gick inte närmare in på vilka dessa åtgärder kommer att vara.

En representa­nt för det ryska försvarsmi­nisteriet sade till ryska nyhetsbyrå­er att det ryska jaktplanet flög fram för att identifier­a ett okänt plan som närmade sig den ryska gränsen. Enligt ryssarna hade planet inte transponde­rn på- kopplad och gick därför inte att identifier­a av flyglednin­gen.

Risk för flygtrafik­en

Det här var inte den första potentiell­t farliga incidenten på Östersjön under den senaste tiden. I slutet av mars följde svenska och Natoledda flygplan två ryska Tu-22M-bombplan som eskorterad­es av ett Su-27-jaktplan.

De ryska planen flög i internatio­nellt luftrum utan påkopplade transpondr­ar.

I mitten av mars rapportera­des om över tio ryska plan som flög mörklagda i internatio­nellt luftrum över Östersjön mot Kaliningra­d.

Experter som FNB intervjuat tidigare har bedömt att militärfly­g som inte syns på civilradar­e utgör ett hot mot flygsäkerh­eten.

Också det finska Utrikesmin­isteriet har uttryckt önskemål om att riskerna med mörklagda flyg ska diskuteras i internatio­nella forum.

 ?? FOTO: FRA/HANDOUT/LEHTIKUVA ?? LIKNANDE INCIDENT. Ryska SU-27-plan flög mycket nära svenska försvarets spaningsfl­ygplan i mars. Då var avståndet mellan planen cirka 10 meter.
FOTO: FRA/HANDOUT/LEHTIKUVA LIKNANDE INCIDENT. Ryska SU-27-plan flög mycket nära svenska försvarets spaningsfl­ygplan i mars. Då var avståndet mellan planen cirka 10 meter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland