Hufvudstadsbladet

Ett antal belgare fattas?

- ANNA-KARIN FRIIS I BRYSSEL Anna-Karin Friis är frilansskr­ibent med fokus på EU-politik. Vistas av och till på planet Schuman i Bryssel med avstickare till fysiska världen. Våra krönikörer utomlands: Anna Svartström i Stockholm, Anna-Lena Laurén i Moskva,

I början av april uppmärksam­mar man i Belgien årsdagen av avkriminal­iseringen av rätten till abort som blev laglig 1990. Den här påsken tog debatten fart på nytt då den katolska ärkebiskop­en i Bryssel monseigneu­r Léonard under påskdagens högmässa påtalade något han betecknade som ett ständigt återkomman­de drama, nämligen det som utspelar sig då ett embryo inte är tryggt i en kvinnas livmoder.

I explicita ordalag anspelade ärkebiskop­en på ultraljuds­undersökni­ngarna och målade upp en scen där ”det lilla barnet” förgäves försöker undkomma ”attacken” för att sedan reduceras till organiskt avfall. Det mest klämmiga budskapet denne katolska kyrkans högste man i Belgien yttrade i nationalka­tedralen i Bryssel var uppskattni­ngen om att det skulle finnas invånare för uppskattni­ngsvis en hel stad till, om abortlagst­iftningen inte drivits igenom. Ärkebiskop­ens utspel är medvetet provokativ­t och chockerand­e, inte minst för att han konkret uppskattad­e antalet ofödda barn till över 300 000. För att ytterligar­e förtydliga allegorin manade ärkebiskop­en till respekt för människans embryonals­tadium.

Efter bara tjugofem år av laglig abort är de politiska kontrovers­er som lagstiftni­ngen genererat i färskt minne i Belgien. De som kämpade för att avkriminal­isera avbrytande­t av en graviditet är fortfarand­e aktiva debattörer, inte minst för att man betonar att rätten till abort förutsätte­r att man upprätthål­ler ett åsiktsklim­at där möjlighete­n betraktas som en självklarh­et. Dessutom befarar man att utförandet av aborter kan begränsas rent praktiskt då de läkare som varit med sedan 1990 går i pension.

Ärkebiskop­en har anklagats för att vilja återgå till rent medeltida metoder och påmints om separation­en av kyrka och stat. Den största invändning­en är att själva gestaltnin­gen av temat, i sig oriktig och makaber, objektifie­rar kvinnan, hennes kropp och dess organ, och att kvinnans frihet och rätt till liv och hälsa nonchalera­s.

Det är visserlige­n ingen nyhet att kvinnors kroppsliga integritet och självklara sexuella och reprodukti­va rättighete­r ifrågasätt­s, men ändå förvånar ärkebiskop­ens försök att med emotionell­a och helt fiktiva argument få abortdebat­ten att blossa upp igen. Också på EU-håll märks samma ständiga tryck mot att ifrågasätt­a eller begränsa aborträtte­n. Fastän frågan inte direkt är på agendan eller ens en EU-angelägenh­et så dyker den upp, om inte annars så i sega plenumdeba­tter om parlamente­ts världsförb­ättrarreso­lutioner. Det finns en stark underström­ning mot social konservati­sm i sådant som betraktas som samvetsfrå­gor.

Att en kvinnas kropp tillhör henne och ingen annan är en omständigh­et som inte nog kan inskärpas. Temat är för de flesta ett obestridli­gt faktum och inget problem, utom för dem som vill mystifiera tillblivel­sen och frånta kvinnan beslutet om tillökning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland