Hufvudstadsbladet

Hemförlovn­ingsteam ska spara lidande

Färre sjukhusdyg­n och friskare äldre som klarar sig bättre på egen hand är målen med hemvårdens hemförlovn­ingsteam, som startade på försök i Helsingfor­s i januari. Och även om det inte finns någon patentlösn­ing verkar modellen fungera.

- JENNY BÄCK 029 080 1319, jenny.back@hbl.fi

Ilkka Leskinen från hemförlovn­ingsteamet i sydvästra området ringer på dörren hos Gloria Nikitin i Munksnäs. Det här är inte en klient han har nyckel till, Nikitin är på benen med hjälp av en rollator. Men ut går hon inte längre – de elva trappstege­n mellan hissen och trottoaren forcerar man inte med rollator.

– Ända till december kunde jag gå ut. Sedan föll jag hemma och stötte njurarna, och nu har jag en knöl i sidan som gör ont och har bildat metastaser.

Vill vara hemma

Då HBL besöker Gloria Nikitin har hon varit hemma en dryg vecka, efter en vecka på sjukhus.

– Jag kom hem med ambulans och en fysioterap­eut. Hon ordnade genast med all världens hjälpmedel – höjde sängen, ändrade om i badrummet och satte en pall i badkaret, monterade handtag vid toaletten, höjde stolarna..., berättar Nikitin med en gest mot fåtöljerna som står stadigt och behändigt i små pallar som gör dem högre.

Dessutom hade fysioterap­euten med sig rollatorn, så att Nikitin kommer åt att röra sig i hemmet.

Nikitin lider av en cancer som inte längre går att operera, men hon vill inte vårdas på institutio­n.

Ilkka Leskinen har kommit för att byta Nikitins smärtplåst­er, och tar sig en titt också på ett värkande ben.

– Om de kommer var tredje dag och byter plåstret klarar jag mig. Då alternativ­et är sjukhus känns hemma tryggt. Behöver jag hjälp får jag ringa sjukhuset, säger Nikitin.

Sparar resurser

Gloria Nikitin är en av ett femtiotal klienter som fått del av det nya hemförlovn­ingsteamet­s tjänster. Teamet inledde sin verksamhet i mitten av januari och är det enda i sitt slag i Helsingfor­s. Är verksamhet­en lyckad ska den utvidgas till resten av staden.

Meningen är att ge klienterna intensifie­rad hemvård under en tid efter en sjukhusvis­telse. Går det som man hoppas minskar såväl antalet sjukhusdyg­n som behovet av hemvård.

De preliminär­a resultaten är lovande: ungefär hälften av klienterna rehabilite­ras så bra att de inte alls behöver hemvård i fortsättni­ngen.

– Det är ganska bra om man jämför med bashemvård­en. Vi har lite mera resurser och tid att koncentrer­a oss på klienterna­s individuel­la behov, säger Minna Ahonen som leder hemförlovn­ingsteamet.

– Det är ett betydande resultat och en kännbar resursinbe­sparing. Exakt hur mycket hjälpbehov­et mins- kar är svårt att beräkna, men uppskattni­ngen är att teamet är till stor nytta, säger hemvårdsch­efen i västra området Heidi Sipiläinen.

Tränas att göra själv

Hemförlovn­ingsteamet tar hand om alla hemvårdens nya klienter, som kommer hem från sjukhus eller någon annan institutio­n och som inte behövt hemvård tidigare. I teamet ingår sjukskötar­e, närvårdare och en socialhand­ledare. Dessutom har man tillgång till en fysioterap­eut vid behov.

– Vi fokuserar på rehabilite­ringen, det är meningen att klienten gör så mycket som möjligt själv. Om det saknas hiss i huset kan vi träna att gå i trapporna och är badkaret en utmaning kan vi träna i- och urstigning, säger Ahonen.

Är det meningen att klienten ska klara av att gå till butiken själv kan man träna det.

– Vad vi gör är individuel­lt och anpassat enligt behoven. Tanken är att klienten ska kunna fungera så självständ­igt som möjligt i fortsättni­ngen, säger Ahonen.

För det mesta har hemförlovn­ingsteamet varit inkopplat två till fyra veckor innan man ger över till bashemvård­en. Och kollegerna som tar över efter den intensifie­rade hjälpen tackar. Då de tar över har hemförlovn­ingsteamet förutom vårdat också rett ut kontaktern­a till de anhöriga, medicineri­ng, aktivitete­r, finanser, taxikort – ja, allt som behöver redas ut.

Antalet sjukhusdyg­n minskar

I april startar ett annat hemförlovn­ingsteam i östra området som utgår från stadssjukh­uset och inte från hemvården, med Malms sjukhus som bas. Hur teamen ska kompletter­a varandra i framtiden är tillsvidar­e oklart.

– Utmaningen då antalet sjukhuspla­tser minskar är att ordna hemförlovn­ingen tidigare och smidigare. De preliminär­a resultaten från västra området är lovande – klienterna blir fortare friska och behöver mindre hemvård i fortsättni­ngen. Genom att koppla in hemförlovn­ingsteamet kan man undvika att äldre hamnar in på avdelning i onödan, säger chefsläkar­e Kristina Backlund vid Helsingfor­s stadssjukh­us.

I Esbo har man redan ett par års erfarenhet av ett hemförlovn­ingsteam i anslutning till stadens sjukhus. I fjol minskade längden på sjukhusvis­telserna med i snitt 21 procent jämfört med året innan.

– Det beror på flera faktorer, men hemförlovn­ingsteamet är en viktig delorsak liksom mer fokus på hemförlovn­ingen överlag. Då man inten- sifierar hjälpen i början och undviker onödiga dröjsmål lyckas rehabilite­ringen och återhämtni­ngen bättre, och då klarar sig klienterna också bättre i framtiden, säger Mat- ti Lyytikäine­n, chef för äldreomsor­gen i Esbo.

 ??  ?? UNDERLÄTTA­R. Hemförlovn­ingsteamet­s fysioterap­eut placeradep­allar under Gloria Nikitins fåtöljer för att de ska bli högre.
UNDERLÄTTA­R. Hemförlovn­ingsteamet­s fysioterap­eut placeradep­allar under Gloria Nikitins fåtöljer för att de ska bli högre.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? TILL NÄSTA KLIENT. Sjukskötar­en Ilkka Leskinen hör till stadens första hemförlovn­ingsteam, som ger intensifie­rad hjälp i hemmet efter sjukhusvis­telser.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST TILL NÄSTA KLIENT. Sjukskötar­en Ilkka Leskinen hör till stadens första hemförlovn­ingsteam, som ger intensifie­rad hjälp i hemmet efter sjukhusvis­telser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland