Hufvudstadsbladet

Skickliga Stina och

Hurdan vårdare skulle du vara? Testa här, uppmanar Helsingfor­s på sin rekryterin­gssida. Staden försöker få fart på rekryterin­gen på webben.

- JENNY BÄCK

Är du kanske en Hellä Hoitajaine­n, en Tiina Taitaja, en Lissu Liikkuvain­en eller en Oskari Omaan Tahtiin (eller på svenska kanske Empatiska Emma, Skickliga Stina, Ronja Rörlig eller Linus Lugn)? Man kunde kanske tro att staden är desperat, men rekryterin­gschefen Tarja Näkki vid social- och hälsovårds­verket försäkrar att läget har förbättrat­s. Att fylla personalbe­hoven i stadens hemvård har inte varit ett problem på senaste tiden.

I vintras intervjuad­e staden anställda och sökande inom hemvården om hur de ser på sitt arbete, vad de trivs med och vad som motiverar dem. Många av de intervjuad­e lyfte upp bland annat arbetets mång-

sidighet, omväxlinge­n, rörlighete­n och självständ­igheten. Den bästa belöningen är en nöjd klient.

Utifrån resultaten har man sedan snickrat ihop de åtta olika vårdartype­rna som figurerar i testet.

– Tanken är inte så mycket att öka volymerna bland dem som söker sig till hemvården som att fästa uppmärksam­het vid hurdana olika kompetense­r hemvården behöver. Testet på webben är förstås gjort med glimten i ögat, men kan sam- tidigt vara ett bra underlag i rekryterin­gen. Genom testet kan de som är intressera­de också få en uppfattnin­g om vad som krävs, säger Näkki.

Men det är inte bara de som rekryteras som ska ha nytta av testet, genom de olika typerna är det också meningen att de som rekryterar ska bli bättre på att bygga upp teamen med olika kompetense­r. Näkki medger att de ökande behoven i hemvården och vården överlag har gjort att det tidvis varit utmanande att hitta intressera­de till alla vakanser.

– Läget varierar i olika områden, men på ett allmänt plan är situatione­n nu bättre än för ett par år sedan. Det har säkert något att göra också med det allmänna sysselsätt­ningsläget. Folk söker sig igen mer till den kommunala sidan, man upplever att det är en trygg anställnin­g. För oss gäller det att se till att rätt kompetens möter behoven.

Genom testet kan de som är intressera­de också få en uppfattnin­g om vad som krävs.

Tarja Näkki

rekryterin­gschef

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Sjukskötar­en Ilkka Leskinen tar sig en titt på ett sjukt ben.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Sjukskötar­en Ilkka Leskinen tar sig en titt på ett sjukt ben.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland