Hufvudstadsbladet

Örlund vill vinna - oavsett liga

Fotboll Meritförte­ckningen är så pass imponerand­e läsning att en cyniker lätt kunde undra varför Daniel Örlund valde den finska ligan. För Örlund är svaret enkelt.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@hbl.fi HJK Inleder säsongen på söndag klockan 17 med bortamatch mot RoPS.

– För mig handlar fotboll om att vinna titlar. Oavsett vilken liga eller land du spelar så vill jag spela i en klubb som kämpar om guldet, säger Daniel Örlund efter nyss avslutat träningspa­ss med sin nya klubb HJK.

Regnet öser ner utanför men inne i Sonera Stadiums innandömen är det varmt och skönt. Rasmus Schüller och Sebastian Sorsa sitter och trampar på varsin motionscyk­el medan Örlund sätter sig ner för att svara på lite frågor om sin karriär, HJK och Finland.

Varför blev det HJK?

– Det fanns ett intresse från HJK:s sida och för mig lät det som en bra utmaning.

I fjol vaktade dansken Michael Törnes HJK-målet med den äran innan han skadade sig. Toni Doblas var okej men kanske saknade lite pondus i luftrummet. Den pondusen har den 194 centimeter långa stockholma­ren. Han inger respekt då han skakar hand, det här är inte mannen du vill krocka med i straffområ­det. Och spelet med boll behärskar han också, en nog så viktig detalj för ett så pass spelförand­e lag som HJK är i hemlandet.

– Jag tycker hela tiden att jag kan bli bättre. Den dagen jag inte känner det längre får man väl börja fundera på något annat.

I HJK är minimikrav­et FM-guld och så ska laget helst också klara sig ute i Europa. Sex raka titlar talar sitt tydliga språk om maktbalans­en i finsk klubbfotbo­ll och Örlund är väl medveten om vad som förväntas.

– Det var samma sak i AIK och Rosenborg. Det var press på från klubbens och supportrar­nas sida. Jag gil- lar press, det hör till det här jobbet. Fixar du det inte har du valt fel yrke.

Bra omgivning

HJK är en gigant i hemlandet men en tämligen liten klubb jämfört med de två storheter Örlund tidigare spelat för. AIK:s och Rosenborgs omsättning­ar är mångfaldig­a jämfört med ”Klubis”. Och då Solnas, respektive Trondheims stolthet spelar ligafotbol­l ligger snittpubli­ksiffran på runt 15 000 att jämföra med drygt 4000 för HJK i fjol.

– HJK är en mindre klubb ja, men jag gillar omgivninge­n. Här finns väldigt bra spelare, en tuff konkurrens och en kunnig organisati­on. Vad tycker du om tränare Lehkosuo? – Han är oerhört seriös och pedantisk. Ibland kanske han kan verka för grundlig då han vill få fram sitt bud-

skap men det goda är att alla borde veta vad som gäller då. Han kräver oerhört mycket av sig själv och har därför rätt att kräva mycket av sina spelare. Jag har fått en väldigt bra bild av honom. Vad förväntar du sig av säsongen? – Att vi spelar bra, vinner ligan och klarar oss ute i Europa. Det är därför jag är här.

Örlund har kontrakt för denna säsong, hur det blir sen vet han inte. Följer familjen med till Helsingfor­s? – Nä, de bor kvar i Stockholm men hälsar på rätt ofta. Det tar ju inte ens en timme att flyga och det avgår flyg precis hela tiden så det är inga problem. Du valde rätt säsong att flytta till Helsingfor­s då det blir derby för första gången på över 40 år, hur känns det? – Jo jag har hört om det. Jag har ju spelat en del heta derbyn med AIK i Stockholm och även om Rosenborg inte hade någon lokalkonku­rrent fanns det vissa hatmatcher också i Norge. Derbyn behövs och jag har inget emot lite hets och känslor då länge supportrar­na kommer för att se på fotboll och inte för att slåss.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRÖM ?? SISTA UTPOSTEN. I Daniel Örlund fick HJK en keeper av internatio­nella mått.
FOTO: LEIF WECKSTRÖM SISTA UTPOSTEN. I Daniel Örlund fick HJK en keeper av internatio­nella mått.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland