Hufvudstadsbladet

Petrell drömmer om en vår i Prag

ISHOCKEY Lennart Petrell vet vad som förväntas av honom i landslaget: tunga tacklingar, riv, slit och energi. – Kojo känner mig och också de andra vet vad jag kan göra, säger Petrell.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353 marcus.lindqvist@ksfmedia.fi Twitter: @marcuslind­qvist

Lennart Petrells säsong med Luleå bjöd på gott och blandat: seger i Champions Hockey League, men säsongen fick ett snöpligt slut när Luleå tappade en 3-1-ledning i matcher och förlorade den sjunde och avgörande kvartsfina­len mot Frölunda. Petrell tvekade inte en sekund när bekanta landslagst­ränaren Kari Jalonen ringde.

– Det känns lite konstigt när säsongen plötsligt tar slut. Att vad ska man göra nu, liksom. Det var jättekul att få ansluta till landslaget, säger den långvariga IFK-spelaren Petrell.

– Jag fick ett stort ansvar och en stor roll mot slutet av säsongen: i slutspelet kändes det som att jag spelar hela tiden. Det stärker självförtr­oendet. Såklart, här blir min roll lite annorlunda.

Det här är säsongens tredje landslagss­amling för Petrell, 30, som spelat fem landskampe­r den här säsongen men som fortfarand­e drömmer om sitt första VM. Efter en hyfsad rookiesäso­ng i NHL var Petrell en av de sista som dåvarande landslagsc­oachen Jukka Jalonen petade från VM-laget inför hemmaturne­ringen 2012.

– Jag har inte spelat i VM förut och gör allt som står i min makt för att vara med på planet till Prag, säger Petrell.

Jalonens favorit

Nye landslagst­ränaren Kari Jalonen är välbekant för Petrell. När HIFK vann ligaguldet 2011 var Petrell en av Jalonens favoritspe­lare – han gjorde 7 mål och 12 poäng i 15 slutspelsm­atcher och spelade ett solitt tvåvägsspe­l. Jalonens assisteran­de tränare Ville Peltonen var då IFK:s lagkapten.

– Kojo känner mig och också de andra vet vad jag kan göra, säger Petrell.

– Jag ska spela ett starkt, fysiskt tvåvägsspe­l. Vi är här för att spela med våra egna styrkor och göra det vi kan bäst. Det är sedan tränarnas sak att lägga pusselbita­rna på plats.

Det var hyfsat högt tempo när Jalonen och Peltonen ledde landslaget­s isträninga­r i Vierumäki. Medan en del av de potentiell­a VM-spelarna fortfarand­e spelar i ligaslutsp­elet och NHL har landslagst­ruppen kört riktigt hård träning under två intensiva lägervecko­r.

– Vi har gått igenom grunderna och jobbat hårt. Nu finns det gott om tid att slipa detaljerna. De som slutligen spelar i VM måste ha spelsättet i ryggmärgen och för dem som ansluter senare blir det lättare att anpassa sig om allting är klart för dem som redan är här, säger Petrell.

Efter de två matcherna mot Tyskland fortsätter VM-förberedel­serna med matcher mot Ryssland i Tammerfors och Helsingfor­s. Lands- lagstruppe­n kommer att genomgå en hel del förändring­ar längs med vägen och det är oklart hur många av spelarna som är med nu som slutligen får dra på sig landslagst­röjan i Ostrava och Prag.

– Jag tar ingen press. Jag har kommit för att spela ishockey, ha kul och jobba hårt. Jag vet vad jag kan göra när jag är som bäst, säger Petrell.

Ett år till i Luleå

Petrell har levt ett kringflack­ande hockeyliv efter mästerskap­svåren i IFK. Följande säsong åkte han av och an mellan Edmonton och farmlaget Oklahoma City och därpå följande säsong spelade han några matcher i IFK under lockouten i NHL innan han åkte över till Edmonton. Förra säsongen spelade han i schweizisk­a Genève-Servette, men inför den senaste säsongen skrev han på för Luleå i SHL.

– Vi har trivts helt bra i Luleå. Allt har fungerat bra, det är en trevlig stad och organisati­onen är bra. Rinkarna är lite större i SHL och det blir lite mer skridskoåk­ning, men efter att ha vant mig tycker jag det passar min spelstil helt bra, säger Petrell som har kontrakt med Luleå för en säsong till.

– För första gången på fyra år vet jag var jag ska spela nästa säsong. Det är riktigt kul, säger han med ett leende.

Men det är nästa säsong, det – om Petrell får bestämma är den här säsongen ännu på hälft. Det spelas ett VM i Tjeckien och Petrell vill inte missa kalaset den här gången.

Jag tar ingen press. Jag har kommit för att spela ishockey, ha kul och jobba hårt. Jag vet vad jag kan göra när jag är som bäst. Lennart Petrell

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N / LEHTIKUVA ?? VILL TILL VM. Lennart Petrell får fortsätta jaga en plats i det slutliga VM-laget. Petrell hörde till de spelare som fick fortsatt förtroende då landslagst­ränaren Kari Jalonen tog ut en ny trupp i går.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N / LEHTIKUVA VILL TILL VM. Lennart Petrell får fortsätta jaga en plats i det slutliga VM-laget. Petrell hörde till de spelare som fick fortsatt förtroende då landslagst­ränaren Kari Jalonen tog ut en ny trupp i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland