Hufvudstadsbladet

Finländarn­a startar i tredje ledet

Formel 1 Lewis Hamilton, Mercedes, var snabbast i kvalet för Kinas gp som körs i dag. Finländarn­a startar i det tredje ledet.

- FREDRIK AF PETERSENS sport@ksfmedia.fi

Hamilton delar första ledet med stallkamra­ten Nico Rosberg, som var mycket sur. I andra ledet startar Sebastian Vettel, Ferrari, och Felipe Massa, Williams.

Tredje ledet är rent finländskt; Valtteri Bottas, som var 0,189 sekunder långsammar­e än stallkamra­ten Massa, och Kimi Räikkönen, Ferrari.

Varken Bottas eller Massa tillhörde de snabbaste på träningen men när det blir allvar slår de till.

– Jämfört med träningen tog vi ett stort steg framåt. I första kvalet hade jag inga problem men från andra kvalet var bakvagnen inte stabil, säger Valtteri.

– Positivt är dock att stå mellan två Ferrari.

Valtteri var knappt 9/100 snabbare än Kimi.

– Ok, det låter mycket men jag tror ändå att det kommer att bli svårt. Vi vet Ferrari kan vara snabbare men nu står vi mellan dem så vi kan åtminstone försöka att göra det så svårt som möjligt för dem. Kommer inte att bli lätt men jag och Felipe kommer att satsa allt.

Williams har tydligen helt och hållet gett upp tanken att kunna köra mot Mercedes och koncentrer­ar allt på att slå Scuderia.

Räikkönen besviken

Kimi Räikkönen var besviken efter kvalet.

– Bilen var bra men på sista varvet fick jag inte ihop det, förklarar Iceman.

– Av någon underlig anledning var balansen inte den samma som tidigare. Bilen kändes lös och bak- vagnen släppte i de tre första kurvorna. Verkligen synd för efter de två första kvalen var jag helt nöjd.

– Att starta som sexa är inte precis ideallt men jag räknar med att bilen skall vara lika bra som den var tidigare. Gör jag bara en bra start vet man aldrig vad resultatet kan bli.

Ingen överraskni­ng

Det kom inte som någon större överraskni­ng att Mercedes duon Hamilton och Rosberg dominerade kvalet. Om ingen av dem hade stått i första rutan hade det varit en stor sensation.

Den här gången slog engelsmann­en Nico med 0,042 sekunder

– 4/100. Det är ju ingenting. Man bli arg för mindre, sa Nico irriterat.

När han korsade linjen efter sitt sista flygande varv sa han med hög och irriterad röst ”come on guys” och det var ingen komplimang. Han tyckte nämligen att teamet skickat ut honom för sent och att han blev tvungen att satsa för hårt med däcken för att få upp dem till den rätta arbetstemp­eraturen.

– Man kan inte säga att det var idealt att sätta mig under sådan press. Det var ett bra varv men perfekt är det aldrig och det retar mig för de 4/100 hade jag kunnat köra in.

Nöjd Hamilton

Lewis var däremot helt nöjd.

– Balansen var mycket bättre än i Malaysia. Och vi lärde oss mycket.

När det gäller loppet är han lite försiktiga­re. Nederlaget i Malaysia sitter fortfarand­e i bakhuvudet och det svider.

– Kommer att bli ett tufft lopp. Nico är snabb och det är också Sebastian.

Lewis har dominerat hela helgen och verkar trivar perfekt på banan.

– Jag får ofta frågan varför det alltid har gått så bra för mig här. Jag vet egentligen inte riktigt varför. Gissar att banan passar mig och min körstil. Och jag gillar att köra här. Det är en tuff bana med en mycket bra kombinatio­n av kurvor och loppet är alltid en utmaning.

 ?? FOTO: GREG BAKER / AFP / LEHTIKUVA ?? FEMTE PLATS. Valtteri Bottas startar i det tredje ledet.
FOTO: GREG BAKER / AFP / LEHTIKUVA FEMTE PLATS. Valtteri Bottas startar i det tredje ledet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland