Hufvudstadsbladet

Val så in i Norden

- MARKUS WEST

Socialdemo­kraterna tog hjälp av Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven (S) i sin valkampanj. Han och Antti Rinne (SDP) knackade dörr i Gammelback­a, Borgå.

I morgon är det Samlingspa­rtiet som får nordiskt besök. Moderata opposition­sledaren Anna Kindberg Barta gör en snabbvisit i Helsingfor­s och Esbo. Hon ska bland annat besöka Gymnasiet Lärkan tillsamman­s med Samlingspa­rtiet.

Man kan inte låta bli att reflektera över hur väl genomtänkt det var av Alexander Stubb (Saml) att bjuda in Kindberg Batra.

Kindberg Batra är en färsk påminnelse om vad som händer när en statsminis­ter förlorar ett val. I höstas tvangs Fredrik Reinfeldt stiga åt sida till förmån för Anna Kindberg Batra för att han hade förlorat makten till Socialdemo­kraterna.

SFP skyltar ofta med sina nordiska kontakter. Partiet odlar kontakter med alla de tre borgerliga partierna i Sverige, men av tradition har samarbetet varit tätast med Folkpartie­t och Centern. Så är det också i år. Folkpartil­edaren Jan Björklund gästar SFP nästa vecka.

Om Samlingspa­rtiet putsat upp sin nordiska profil, kan man inte säga samma sak om Centern i Finland.

När Centern leddes av Esko Aho och Anneli Jäätteenmä­ki var de nordiska kontaktern­a naturliga. Båda var i åratal aktiva i Nordiska rådet och kände personlige­n de flesta ledande politikern­a i de övriga nordiska länderna.

Matti Vanhanen kände sig aldrig bekväm i de nordiska salongerna. Hans cv för Nordiska rådet inskränker sig till en vårmånad 1991.

Inte heller Juha Sipilä har visat något större intresse för de nordiska frågorna. Han kom in i politiken från företagsvä­rlden. Därför hade han inte de kontakter i Norden som ungdomförb­undens utbyte ger.

Han valdes in i Nordiska rådet 2011, men stannade bara ett knappt år.

Det är synd eftersom galluparna just nu visar att det är Centern som ligger bäst till för att bli nästa statsminis­terparti. Risken finns att det nordiska perspektiv­et hamnar i skymundan.

Sannfinlän­darna, framför allt Timo Soini, har hållit sitt svenska systerpart­i Sverigedem­okraterna på avstånd.

Det betyder inte att det saknas kontakter mellan Sannfinlän­darna och Sverigedem­okraterna. Gustaf Kasselstra­nd, ordförande för SDU, var snabb att gratulera Sebastian Tynkkynen när han valdes till ordförande för Sannfinlän­darnas ungdomsför­bund.

Just nu är Gustav Kasselstra­nd satt under hård press. Kasselstra­nd riskerar att bli utesluten ur SD. Han anklagas för att ha skyddat en partimedle­m som gjort antisemiti­ska utspel.

Soini har rätt i att vi inte behöver mer av den sortens politiskt samarbete i Norden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland