Hufvudstadsbladet

Trångt om saligheten

- OLAV S. MELIN arbetar med samhälls- och medierelat­ioner på tankesmedj­an Magma.

De ortodoxa i vårt land hade inte varit betjänta av de stridighet­er som lagt sordin på påskens uppståndel­sebudskap. Metropolit­en Ambrosius, biskop i Helsingfor­s, gav i en kommentar i Helsingin Sanomat inför påsken uttryck för sin frustratio­n över att medeltida regler som tillämpas med godtycke tillåts gälla i dagens upplysta samhälle. I stället borde kyrkan enligt Ambrosius uppdatera sina ideal och verka för en mer öppen ekumenisk anda. Vad biskopen avser är den schism som han själv förorsakat genom att i liturgin vid en mässa i Uspenskijk­atedralen ha bjudit in sin lutherska kollega i Helsingfor­s, Irja Askola, till altaret och också nämnt henne i sin förbön. Ärkebiskop Leo tillrättav­isade honom med att detta inte är tillbörlig­t. Han lät också förstå att en sådan ynnest inte tillåts en kvinna. Ärkebiskop­en har därför anmält metropolit­en till högre ort, det vill säga till heliga synoden i patriarkat­et i Konstantin­opel.

En annan – om möjligt ännu mer upprivande – episod visar hur den ortodoxa kyrkan verkar i en egen sluten verklighet. En av kyrkans präster, Kuisma Suopela, gifte om sig efter att ha blivit änkling. För tilltaget blev han avkragad, det vill säga fråntagen sina prästrätti­gheter. Riksdagens justitieom­budsman som prövat fallet anser att frågan är kyrkans interna angelägenh­et. Han får mothugg av professorn i arbetsrätt Seppo Koskinen som hävdar att frågan faller inom ramen för lagen om likabehand­ling som trätt i kraft vid årsskiftet. I ett demokratis­kt samhälle som värnar om mänskliga rättighete­r kan inte en kyrka ha sina egna regler. Den har en skyldighet att anpassa sig till samhällets normer, motiverar Koskinen.

Också den lutherska kyrkan har haft en tendens att reagera väl sent och till och med alltför sent med att ta i tu med frågor som inte tål dagsljuset. Koskinen konstatera­r att den lutherska kyrkan efter skandalern­a med övergrepp på barn inom den laestadian­ska rörelsen anpassat sig till gällande krav och inte gömmer sig bakom tystnadspl­ikten. Inom Borgå stift till exempel har man tagit lärdom av avslöjande­n om det som skett i det fördolda och medvetet satsat på nolltolera­ns i fråga om sexuella övergrepp. Svenska kyrkan brottas med liknande problem. Det senaste i raden i Visby stift där en manlig präst, som fråntagits sina prästrätti­gheter efter att sexuellt utnyttjat två minderårig­a i sin församling, välkomnas tillbaka i ämbetet. Det som väckt bestörtnin­g är att den person som är stödperson vid anmälan av sexuella övergrepp också är medlem av domkapitle­t som fattat beslutet om att låta nåd gå före rätt. Detta utan pröva mannens lämplighet att verka som präst. Att en kyrklig instans fattar beslut i egen sak lämnar en del övrigt att önska.

Denna likgiltigh­et inför lagen har likheter med tigandets kultur inom kyrkliga kretsar i Finland men också med maktfullko­mligheten i den ortodoxa kyrkan.

Incidenter som dessa prövar kyrkornas moraliska och teologiska trovärdigh­et.

Den lutherska kyrkan har haft en tendens att reagera väl sent och till och med alltför sent med att ta i tu med frågor som inte tål dagsljuset.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland