Hufvudstadsbladet

Religiös ritual ingen uppgift för läkare

- RALF NYMAN Specialist i barnmedici­n, Vanda

OMSKÄRELSE I sin insändare (HBL 7.4) hänvisar Gideon Bolotowsky till The American Academy of Pediatrics (AAP) ställnings­tagande till omskärelse av gossar. I sin egen sammanfatt­ning av rapporten skriver Bolotowsky att hälsoförde­larna överväger riskerna. Vad han glömmer nämna är att en allmän omskärelse inte rekommende­ras i rapporten.

I AAP:s tidskrift Pediatrics kritiseras utlåtandet av 38 experter på barnmedici­n och medicinsk etik, bland dem den finländska barnurolog­en Harry Lindahl och Finlands läkarförbu­nds verksamhet­sledare Heikki Pälve. De påpekar att rapporten har en kulturell prägel och att konklusion­erna skiljer sig från vad läkare i den övriga västerländ- ska världen anser, i bland annat Europa, Kanada och Australien.

Beträffand­e den av Bolotowsky påtalade minskade risken för hiv-smitta anser skribenter­na att bevisen är svaga och sannolikt har en ringa betydelse i den västerländ­ska kontexten och inte kan ligga till grund för det kirurgiska ingreppet förrän pojkarna är så gamla att de självständ­igt kan fatta beslut.

Finlands läkarförbu­nd inställnin­g är entydig. Till en läkares tjänsteupp­gifter hör inte utförandet av religiösa ritualer.

Slutligen undrar jag hur betydelsef­ull förhuden är i de abrahamiti­ska religioner­na. Ett exempel är då kung Saul som brudgåva av David begärde förhudarna från 100 filisteer. David lyckades skänka hela 200 förhudar till sin blivande svärfar. Är det verkligen etiskt berättigat att för- gripa sig på nyfödda gossar på basen av flera tusen år gamla legender?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland