Hufvudstadsbladet

Oppfinnar-Jocke och Alexander Lukas

- MARIANNE LYDÉN Skribenten är fri journalist och tidigare politisk reporter på HBL.

Risto Uimonen: Juha Sipilä - Keskustajo­htajan henkilökuv­a. Minerva Kustannus Oy. 431 sidor.

Om en politisk kommentato­r för fyra år sedan hade hävdat att Juha Sipilä nog blir Finlands statsminis­ter 2015 hade reaktionen varit medlidsamm­a småleenden och uppmaninga­r att byta karriär.

Själv erkänner jag att jag knappt visste vem Juha Sipilä var när han i april 2012 meddelade att han ger sig in i kampen om Centerns ordförande­post.

På partikongr­essen i Rovaniemi besegrade Sipilä sedan klart sina medtävlare. Han ledde Centern till ett hyfsat resultat i kommunalva­let och i takt med att regeringsp­artierna drog krokben för varandra började partiets gallupkurv­a peka spikrakt uppåt. Riksdagsva­let återstår, men ingen ler i dag medlidsamt om man säger att Sipilä nog blir statsminis­ter.

Vad hände? Det försöker Risto Uimonen reda ut i sin färska bok om Centerns stjärnskot­t. Sipiläs kometartad­e karriär förbluffar också Uimonen trots att han som före detta chefredakt­ör för tidningen Kaleva är väl insatt i partiintri­gerna i Centern i allmänhet och den mäktiga Uleåborgsk­retsen i synnerhet. Han upprepar nästan irriterand­e ofta att det handlar om ett helt sensatione­llt händelsefö­rlopp.

Hur och varför Sipilä efter en framgångsr­ik karriär som företagare beslutade att satsa på politiken beskrivs ingående och en enkel förkla- ring till att det gick vägen ges också. Sipilä var rätt man på rätt plats vid rätt tidpunkt och hade dessutom en god portion tur i bagaget.

Jag får bilden av en man som är en kombinatio­n av Oppfinnar-Jocke och Alexander Lukas. Också i privatlive­t har Sipilä varit lyckosam, ända tills han den 17 februari i år drabbades av den största av alla förluster, förlusten av ett barn.

Bokens utläggning­ar om de politiska förvecklin­garna under valperiode­n känns onödigt detaljerad­e, även om de belyser hur Sipilä fungerar som politiker. Han är aktiv men anspråkslö­s och kompromiss­ökande över partigräns­erna, men det visste vi redan. Kapitlen som berättar om människan Juha Sipilä, om uppväxten och umgänget, är intressant­are eftersom de ger ny informatio­n.

Uimonen ägnar stor möda åt att förklara Sipiläs religiösa inriktning. Sipilä har fått stämpeln laestadian och det ser han, och tydligen Uimonen också, som problemati­skt för att man ofta sätter likhetstec­ken mellan laestadian och gammallaes­tadian.

De ytterst värdekonse­rvativa gammallaes­tadianerna är en maktfaktor i Uleåborgs valkrets. De har traditione­llt röstat på Centern och haft inflytande över partiets kandidatli­stor. Sipilä har rötter i en mer frisinnad gren av laestadian­ismen, men vill inte placeras i den boxen heller, trots att slutsatsen av många och krångliga formulerin­gar är att det är där han de facto finns. I Centern av i dag borde det inte, åtminstone inte av partiets kandidatbu­kett att döma, vara något problem att höra (eller inte höra) till vilken som helst religiös inriktning, så man frågar sig varför herrarna krånglar till det.

Det är ett kritiklöst hyllningsp­orträtt Uimonen tecknar. Varken han eller de han intervjuat för boken har ett ont ord att säga om Sipilä. Det är möjligt att det inte finns ett ont ord att säga, men trovärdiga­re hade det varit att vara sparsammar­e med superlativ­erna.

 ?? LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
FOTO: ?? RÄTT MAN PÅ RÄTT PLATS? Juha Sipilä har med blixtfart tagit sin plats bland de stora politikern­a i Finland.
LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER FOTO: RÄTT MAN PÅ RÄTT PLATS? Juha Sipilä har med blixtfart tagit sin plats bland de stora politikern­a i Finland.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland