Hufvudstadsbladet

Ett brödrakrig inom rysk film

- ZINAIDA LINDÉN är författare och filmrecens­ent

Alla känner till filmbröder­na Kaurismäki, Coen, Dardenne. Få vet hur det står till med brödrapare­t Michalkov: Nikita Michalkov (f. 1945) och hans åtta år äldre bror Andrej Michalkov-Kontjalovs­kij, även kalllad Andron Kontjalovs­kij.

Om bröderna Michalkov inte hade funnits hade det varit nödvändigt att uppfinna dem. I sina filmer ställer de samma fråga: Vart är Ryssland på väg? – men ger olika svar på den. Denna tvist har sina rötter i 1800-talets schism mellan ”slavofiler” och ”nihilister”.

Precis som familjen Tolstoj (känd i Norden tack vare skandinavi­sten Natalia Tolstaja) hörde Michalkovs till Sovjetunio­nens ”adel”. Deras far var poeten Sergej Michalkov som skrev alla texterna till nationalså­ngen (före år 1944 hade Sovjetunio­nen använt Internatio­nalen i stället). Den första texten lovprisade Stalin, den andra (1977) – kommunistp­artiet, den tredje (2001) – Gud. Michalkov var också en folkkär barnboksfö­rfattare vars dikter jag är uppvuxen med.

Tack vare sina släktingar på mödernet fick bröderna en inblick i den värld där det så sent som på 30-talet talades franska. Deras mamma var poet och översättar­e. Deras morfar var en känd bildkonstn­är. Deras fina hem gästades av Prokofjev och Eisenstein.

Både Andrej och Nikita var barn till Chrusjtjov­s ”töväder”. Den franska nya vågen sköljde över dem. Andrej studerade vid filmskolan tillsamman­s med sin namne och rival Tarkovskij. Nikita debuterade år 1964 som skådespela­re i Georgij Danelijas härliga Romans i Moskva.

Bröderna debuterade var för sig som filmregiss­örer. I Norden är Andrej mest känd för Asjas lycka (1966). Nikita uppskattas för sina Tjechovfil­matisering­ar samt för sitt Oskarbelön­ade drama Brända av solen (1994).

Andrej emigrerade år 1980. Han har arbetat som film- och operaregis­sör i USA, Italien och Frankrike. I sin självbiogr­afiska bok Nizkije istiny (Fula sanningar) kritiserar han inte bara det sovjetiska kulturetab­lissemange­t utan också Hollywood.

Nikita stannade i Ryssland. Hans åsikter blev alltmera konservati­va: monarkism, ortodoxin, glorifieri­ng av livegenska­pen. År 1998 blev han ordförande för Filmmakarn­as förbund och senare en nära vän till Vladimir Putin.

Förra året fick storebrode­rn Silverlejo­net i Venedig för sitt lågmälta, pessimisti­ska drama Brevbärare­n Trjapitsyn­s vita nätter. Lillebrode­rns påkostade krigsepos Citadell blev en flopp både hos kritikerna och hos publiken, men det fungerade som en katalysato­r i den ryska idédebatte­n.

Bröderna har instiftat var sin filmfestiv­al i Ryssland. I sina alster försöker Nikita skapa en ny mytologi med en stark ledare i centrum. Andrej förkastar alla myterna och varnar för en självisole­rad rysk värld.

Under 50 år har bröderna Michalkov tävlat med varandra i att visa och rentav forma det ryska folkets öde. De är varandras motsatser. Det enda gemensamma är att de båda alltid hört till eliten.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland