Hufvudstadsbladet

Ett explosivt måleri i trä

Han är oss välbekant sen fyrtio år, målaren och skulptören Pauno Pohjolaine­n. En trägen och kunnig konstens hantverkar­e i Guds örtagård.

- MÅLERI, SKULPTUR Pauno Pohjolaine­n

Mandolinma­nnens resa Retrospekt­iv utställnin­g på Didrichsen­s konstmuseu­m. Till 9.8.

Nu blickar Pauno Pohjolaine­n tillbaka över sina fyra decennier och ställer fram en retrospekt­iv långkörare i Didrichsen­s konstmuseu­m. Utställnin­gen upptar sextio verk med exempel ur hela hans produktion.

Ur de gångna åren finns det mycket att betrakta, det började med måleri som med åren tenderade att bli allt mer tredimensi­onellt tills det svällde ut i praktfull skulptur. Så kom det sig att Pohjolaine­n är målare och skulptör i samma person.

I början av åttiotalet dök Pohjolaine­n och några jämgamla vänner från Kuopio upp i vår konst med en sällan sedd expression­istisk styrka. De blev ett fenomen och man började strax tala om ”expression­isterna från Kuopio”.

Intressant nog skedde det här vid samma tidpunkt i början av åttiotalet som en ung falang kvinnliga konstnärer etablerade sig i huvudstade­n. Åttiotalet var decenniet då en ny frisk våg vällde in över vår konst. De kvinnliga målarna befann sig i huvudstade­n medan de manliga expression­isterna kom från landsorten.

Av den grupp på fyra, fem målare från Kuopio som då intog scenen är Pauno Pohjolaine­n (f. 1949) den som har avsatt det djupaste spåret i vår konst. Han har under decenniern­as lopp regelbunde­t etablerat sig som en produktiv och nyskapande skulptör och hans monumental­a verk har upprepade gånger funnit sin väg till det offentliga rummet. Han mottog Ars Fennica-priset 1997.

Blixtrande debut

Den expression­istiska gruppen från Kuopio kom in som ett välbehövli­gt alternativ till den trångsynta socialisti­ska realismen som totalt hade dominerat vår konst under sjuttiotal­et. De unga konstnärer­na bröt med realismen som krävde arbetarski­ldringar och bjöd i stället på inlevelse och styrka i både färg och form. Deras konst formligen sprängde sönder den totalitära realismen. Det handlade helt enkelt om att en ny och obelastad generation svepte in i vår konst.

Pauno Pohjolaine­n liknade för sin del mest ett blixtnedsl­ag då han debuterade 1981. Den starkaste missionen för honom var att befria mål- ningen från yttre tvång, att inte underkasta sig några formella eller geometrisk­a axiom utan slunga ut kompositio­nen i det fria så att den fann sin egen form.

I den meningen var Pohjolaine­n från början anarkist i sin utövning. Han var i lika hög grad påverkad av Malevitj som av Frank Stella och han syftade därmed ut över den materiella begränsnin­gen mot ett immateriel­lt och, såsom det skulle visa sig, mot ett andligt uttryck.

I den här processen var det också nödvändigt att rent fysiskt ge målningen en tredimensi­onell form, så att den lämnade sina ramar och bröt sig ut ur den trånga kvadraten.

Det märkliga är att skulptören Pauno Pohjolaine­n fann träet som sitt främsta material. Han utvecklade­s till en mästerlig timmerman och träsnidare som gjorde snart sagt vad han ville med det böjliga materialet. Oavsett om han använder grov yxa eller sandpapper får han träet att leva, ofta med komplement av metall eller glasfiber. I den meningen är han något av en efterfölja­re till Kain Tapper och Mauno Hartman.

Sublim höjd

Men till sitt temperamen­t och uttryck är Pohjolaine­n i det närmaste slavisk, han tycker om kraftiga färger och framför allt om rött, sotsvart och guld. Färgen är helt primär för hans verk eftersom den på ett personligt sätt kompletter­ar skulpturen och ger den en emotionell klangbotte­n. Det är väl ingen slump att han har fattat intresse för den bysantin-

ska och ortodoxa kyrkokonst­en som på många sätt tonar fram som ett vibrato i hans konst.

I sina yppersta verk framkallar han en märklig illusion av djup och perspektiv som tycks bottna i en andlig tolkning av världen. Den vackra raden av miniatyrsk­ulpturer som finns i konstmusee­ts källarvåni­ng talar sitt vältaliga språk om hur konstnären genom bön och övning kan äga sitt material och lyfta det till sublim höjd.

 ?? FOTO: OLLI HERRANEN ?? I ARBETE. Pauno Pohjolaine­n får träet att leva.
FOTO: OLLI HERRANEN I ARBETE. Pauno Pohjolaine­n får träet att leva.
 ?? TIAINEN
FOTO: JUSSI ?? SKOGSBLOMM­OR. Pauno Pohjolaine­ns verk från 2013 är gjort i trä, polyesterh­arts och bivax.
TIAINEN FOTO: JUSSI SKOGSBLOMM­OR. Pauno Pohjolaine­ns verk från 2013 är gjort i trä, polyesterh­arts och bivax.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland