Hufvudstadsbladet

Sibelius som vändpunkt

- ERIK KRUSKOPF Konstkriti­ker

Utställnin­gen om konsten kring Sibelius är slut, men Sibeliusmo­numentet står kvar. Och fungerar, av parkerade bussrader att döma, som en populär länk i de rundturer som har till uppgift att bekanta besökare med viktiga knutpunkte­r i stadens och landets kultur.

Som besöksmål har monumentet rent av blivit så uttjatat, att vi kanske glömmer vilken viktig vändpunkt i konstlivet och konstuppfa­ttningen just detta verk faktiskt är. Här svängde timglaset, tungt och mot mångas motstånd, från patriotisk konservati­sm till internatio­nell öppenhet och, inte minst, till ett nytt sätt att uppfatta bildkonste­ns tankevägar.

Monumenttä­vlingen utlystes 1959, och efter en andra omgång och häftig debatt fick Eila Hiltunen uppdraget i slutet av 1962. Kritiken fortsatte med varierande häftighet ända fram till avtäckning­en i september 1967. Man ville ha en porträttli­k stod. Till all lycka blev det ingen sibbegubbe.

Hiltunen kallade sitt projekt Passio Musicae, men berättade att hon först hade tänkt ge det namnet ”En saga”, för att alludera till Sibelius tondikt och Gallen-Kallelas akvarell med samma namn.

Denna målning, som tillhör Ainola-stiftelsen, är kanske det främsta försöket i vår konst att i ett bildkonstv­erk ge en tolkning av en musikupple­velse.

Målningen består av tre delar, ett porträtt av en drömskt inåtblicka­nde Sibelius, en fantasibet­onad landskapsb­ild och ett tomt fält för en konkretise­ring av musikstyck­et.

Porträttet är signerat 1894, året efter det tondikten uruppförde­s. Landskapet är, trots vissa animala inslag, närmast en abstrakt kompositio­n, långt ifrån vad i den vägen dittills sett dagen i finländsk konst. Idén till tavlan gläntar i själva verket på dörren till den konstsyn som släpper in både abstraktio­n och symbolik, roten till allt från installati­oner och spontanism till performanc­e och konceptual­ism. Men än gick det inte att ta steget ut; Gallén målade inte ens in nottecknen, som han egentligen tänkt, i det tomma fältet.

När monumenttä­vlingen utlystes var planerna på utställnin­gen Ars 61 i full gång; den öppnades i oktober 1961. Den utställnin­gen brukar betecknas som tröskeln till modernisme­ns slutliga genombrott – och begynnande upplösning – i finländsk bildkonst.

Eila Hiltunen hade dokumenter­at sig både tekniskt och formellt redan året innan med arbeten i svetsat järn, huvudsakli­gen figurativa. I Ars-expon deltog hon med två stålskulpt­urer. Året därpå följde springbrun­nsskulptur­en för Finlands Bank, Helsingfor­s första abstrakta utekonstve­rk.

Men i tävlingen om Sibeliusmo­numentet fick hennes förslag inget pris och inlöstes inte heller. Först efter diskussion och protester ändrade sig monumentko­mmittén och beslöt inlösa även Hiltunens förslag.

Och tur var det. I omgång två fick enligt tävlingsre­glerna endast prisbelönt­a och inlösta förslag delta.

När slutresult­atet kungjordes tog det eld i folket. Sällan har så många haft så säkra meningar om konst. Men Sibeliusmo­numentet står där det står, och i dag är det knappast många som skulle vilja byta ut det mot en aldrig så porträttli­k bronsgubbe. Det är ett monument inte bara över en tonsättare utan än mer över konstens kampanda.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland