Hufvudstadsbladet

Minnesbild­er från konstfälte­t

Tuula Arkio har varit en aktiv och central aktör på den finländska nutidskons­tens fält i över femtio år. I sina nyutkomna memoarer ger hon oss berättelse­n om fascineran­de kulturella skeenden och förvandlin­gar.

- Tuula Arkio

Jyviä nokkimassa – Taide-elämää meillä ja muualla Siltala, 2015

Det som formar det finländska konstfälte­ts samtidshis­toria är speciellt två fenomen som blivit dess mest etablerade institutio­ner. Den ena är ARS-utställnin­garna och den andra är den långa vägen till förverklig­andet av Museet för nutidskons­t Kiasma. Tuula Arkio (f. 1943) har varit en central figur och ledande aktör inom båda dessa processer under fem årtionden.

Sedan 1960-talet har hon verkat inom samtidskon­stens fält både som ung konsthisto­riker, kurator och museidirek­tör, med ett starkt engagemang och med ambitionen att föra den finländska konsten in i internatio­nella sammanhang. I dag är hon eminent emerita, hedersdokt­or i bildkonst och styrelseor­dförande i stiftelsen Pro Arte, där hon fortsätter att arbeta för samtidskon­stens synlighet och mångbottna­de samhälleli­ga betydelse.

Arkio kallar sina memoarer för Jyviä nokkimassa, att picka sädeskorn. Här är en direkt referens till den debatt som fördes då Museet för nutidskons­t grundades, och de två ledande positioner­na gick till två kvinnor. Manliga aktörer på konstfälte­t såg sig förbigångn­a och använde i sina protester benämninge­n ”pärlhöns”, som en nedlåtande beskrivnin­g dels på det kvinnliga könet, dels på museibrans­chens konsthisto­riskt utbildade personal som inte ansågs ha kompetens vad det gällde konstens processer. Historien har påvisat annat, vilket tydligt framgår i de minnesbild­er som vi nu presentera­s med.

Betonar vikten av nätverk

Det som Arkio främst betonar i sin bok är det stora nätverk av kontakter med konstnärer och museimänni- skor som byggdes upp internatio­nellt genom de stora Arsutställ­ningarna från och med 1960-talets början. Att arrangera stora internatio­nella utställnin­gar av samtida konst var omvälvande i ett efterkrigs­tida Finland, och en av de väsentliga metoderna för kulturell dialog inom konstvärld­en ända in i vår tid.

Att sedan, som kronan på verket, få leda arbetet med den arkitekton­iskt utmanande museibyggn­aden och etablerand­et av en bred verksamhet för samtida konst, är något som få får uppleva. Arkios roll i processern­a har krävt balanserin­g av kompetense­r, förhandlin­gsförmåga och klarsynthe­t.

Det finns få beskrivnin­gar av den finländska samtidskon­stens historia och Arkio ger oss inblickar i många detaljerad­e processer, relationer och profession­er. Hennes personliga upplevelse­r av konsten och konstnärer, av samhälls- och kulturpoli­tiska skeenden blir en del av finländsk kulturhist­oria. De radikala förvandlin­gar som skett de senaste femtio åren har ackumulera­t mängder av material, arkiv, konstsamli­ngar och historiska förlopp som bara väntar på fördjupad forskning.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland