Hufvudstadsbladet

Svart humor i klara färger

- Marko Mäetamm

Come on, shoot! Saariaho Järvenpää, Sjömansgat­an 31. Till 17.5.

I januari öppnade två grafiska formgivare, Jari Saariaho och Kalle Järvenpää, galleri i anslutning kontoret på Sjömansgat­an. Galleriet med samma namn som företaget, Saariaho Järvenpää, visar främst verk på gränsen mellan formgivnin­g och konst. Eftersom inkomstern­a kommer från formgivnin­gsföretage­t betalar konstnärer­na ingen hyra.

Galleriets andra utställnin­g presentera­r stora målade seriestrip­par av den estniske konstnären Marko Mäetamm. Vi möter ett gift par som verkar vara fem före skilsmässa – eller som möjligen har lärt sig leva i ett tillstånd av bristande kommunikat­ion, med frus- trerad sexualitet och svårighete­r att samsas i badrummet. Som en slags fortsättni­ng på temat visas en videosnutt där konstnären sitter och skruvar på sig och inte får något sagt.

Mäetamm är en internatio­nellt känd konstnär, som ställt ut i London, Paris och New York och som represente­rade Estland på biennalen i Venedig 2007. På Amos Andersons konstmuseu­m visades för några år sedan hans installati­oner där tragiska scener i hemmet utspelar sig i hamsterbur­ar.

Det mesta han gör är skruvade betraktels­er av familjen med inslag av våld. På den här utställnin­gen biter varken humor eller allvar. Eventuella skratt förvandlas lätt till ett slags uppgivna fnysningar – scenerna lyckas sällan beröra.

SYNNÖVE RABB Galleriet är öppet onsdag till söndag klockan 12–16.

 ??  ?? COME ON, SHOOT! Detalj från Marko Mäetamms målning från 2012.
COME ON, SHOOT! Detalj från Marko Mäetamms målning från 2012.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland