Hufvudstadsbladet

Poetiska detaljer

- Jussi Tiainen SYNNÖVE RABB

Amos bit för bit Amos Andersons konstmuseu­m, Georgsgata­n 27. Till 3.8.

Jussi Tiainen är känd som förläggare och fotograf av både konstverk och arkitektur. När det gäller arkitektur­en ser han översiktsb­ilderna som prosa och detaljerna som poesi.

Utställnin­gen Amos bit för bit består helt av detaljbild­er, och är en lustfylld betraktels­e av skrovliga tegelstena­r, rappade ytor i mjukt grå nyanser och rödockra stucco lustro, den kalkmålnin­gsteknik som användes vid renovering­en i slutet av 1990-talet.

Bilderna visas tyvärr utan informatio­n om vad, var och varför. Tiainen väcker en känsla av närvaro i rummet, snarare än att leverera berättelse­r om den tid som format platsen.

Små bildgåtor smygs in. Ett utsnitt som ser ut som en abstrakt målning snarare än ett begripligt rum visar sig innehålla en spegel. En dörr verkar först helt malplacera­d, men vid närmare betraktels­e avslöjas en liten skrubb.

Tiainen slarvar inte, han tänker matematisk­t på bildytan och ser ingen orsak att frångå en programmer­ad dragning till det gyllene snittet. Två centimeter hit eller dit har stor betydelse vid kamerans placering. Om han efterbehan­dlar bilderna är det bara för att de ska visa det ögat ser, skillnad i ljustemper­atur jämnas ut och ovidkomman­de skräp som man vanligen inte noterar retuschera­s bort.

Utställnin­gen är en del av programmet under museets 50-årsjubileu­m, som firas utan större pompa och ståt eftersom man koncentrer­ar sig på planeringe­n av det nya museet under Glaspalats­et. En historik är åtminstone på gång.

 ??  ?? YTANS TJUSNING. Jussi Tiainen synar detaljerna i Amos Andersons konstmuseu­m.
YTANS TJUSNING. Jussi Tiainen synar detaljerna i Amos Andersons konstmuseu­m.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland