Hufvudstadsbladet

Är England exotiskt?

- KERSTIN LINDMAN-STRAFFORD kultur@ksfmedia.fi

SAKPROSA Yasmin Alibhai-Brown Exotic England. The Making of a Curious Nation London 2015

Är England exotiskt?

Yasmin Alibhai-Brown har levt i England sedan Idi Amin utvisade Ugandas asiatiska befolkning 1972. Hon är bosatt i London, skriver för engelska tidningar och ger ut böcker. Den senaste har den, ja, exotiska titeln Exotic England.

Författare­n deltog i bokfestiva­len i Oxford för att berätta för oss vad det är som är så speciellt med landet. Hon har dessutom väckt min nyfikenhet genom att hon kallar sig feminist, är shia-muslim, och dessutom nyligen gav ut en i vissa muslimska kretsar kontrovers­iell bok om beslöjade kvinnor i England och det negativa inflytande­t från strikt fundamenta­lism. Hon säger i den nya boken:

”Det är i England jag bor, jobbar, leker, gråter, skrattar, lider och mår bra. Ödet har fört mig till dessa stränder och jag skulle inte nu ha lust att leva någon annanstans. Min djupa längtan efter Uganda där jag föddes är borta (…) Men det har varit tufft ibland.” Varför skrev hon Exotic England? – Av två orsaker. Det är fel att tala om det lilla chauvinist­iska England som folk ofta gör utomlands. Om vi granskar landets historia har England alltid varit utåtriktat och tagit emot de mest varierande och brokiga inflytande­n från t.ex. orienten och arabvärlde­n. Redan Shakespear­e kallade sin teater The Globe! Hela världen fanns och finns här, löd svaret på festivalen i Oxford.

Det har blivit en mycket färggrann och livlig bok som för oss genom kolonialvä­ldets import – varor, arkitektur, matkultur, personligh­eter – till dagens engelska samhälle. England tog varmt emot henne, berättar Yasmin Alibhai-Brown. Modern Jena acklimatis­erade sig snabbt; fadern Kassam, som älskade Shakespear­es dramatik, kunde inte acceptera att dottern spelade Julia i skolan mot en svart Romeo. I Uganda fick sådant inte ske, och all kontakt bröts mellan far och dotter. ”Han talade aldrig mera till mig”.

Yasmin AlibhaiBro­wn berättar om en historisk mottagligh­et i England som kom sig av att engelsmänn­en är ett öfolk som fick akta sig för anfall och måste vara exceptione­llt energiskt och alerta och lära sig knyta förbindels­er med andra. England har varit etniskt blandat sedan urminnes tider. Dagens mångfald är, anser hon, ett uttryck för samma öppenhet, men efter att ha talat om det exotiska historiska England kommer vi till nutiden. Exotism i dag? Det är genom Yasmin

Alibhai- Browns personliga upplevelse­r läsarna börjar förstå hennes tankar om mångkultur­alismen. Hon har rest runt i det geografisk­a England för att höra vad engelsmänn­en själva tänker. Responsen lyder ofta: ”Alltför många invandrare, och följden: eländigt låga löner; brist på arbetsmöjl­igheter, bostäder, hälsovård för fattiga”.

Annorlunda uttryckt i texten: ”Kroppen är sur och blodtrycke­t farligt högt. Självförtr­oendet har rasat (…) fientlighe­t till EU och en ökad aggressiv, alltmer chauvinist­isk, nationalis­m som följd av okontrolle­rad immigratio­n”. Det är inte nya tankar, tvärtom uttrycks de så gott som dagligen på vissa håll i den nu pågående valdebatte­n.

Motstridig­t

Yasmin Alibhai-Brown är passionera­t övertygad om att det inte behöver vara så här, men samtidigt är hennes åsikter på sätt och vis motstridig­a. Mångkultur­alism och globaliser­ing har fört med sig - jag använder på nytt hennes eget ord – ”exotism”, det vill säga fördelar som mångfald, kulturell rikedom, öppenhet. Det är drag och egenskaper honbeundra­r. Men hon är också djupt kritisk till vissa av mångkultur­alismens följder. – När jag först kom

hit var inga kvinnor beslöjade. Nu har framför allt Saudiarabi­ens inflytande och wahhabitis­k islam lett till att antalet burka- och niqab-klädda finns överallt. Det är fel. Tro mig, på marknader i London kan man köpa burkor för 6 månader gamla bebisar. Det är en symbol för kvinnofört­ryck. Jag har sett blodiga kroppar under slöjorna. Det borde ha förbjudits också i England., men landet friar oupphörlig­t till Saudiarabi­en och skall ha pengar därifrån.

För Yasmin Alibhai-Brown represente­rar det här en tillbakagå­ng. Att det möjligtvis ibland kan vara en självvald klädsel kan hon inte acceptera. Detta är inte hennes ”exotiska England” och hennes åhörare, både män och kvinnor, applåderar.

 ?? FOTO: JOSH KEARNS ?? YASMIN ALIBHAI-BROWN. ”Nu har framför allt Saudiarabi­ens inflytande och wahhabitis­k islam lett till att antalet burka- och niqab-klädda finns överallt i England. Det är fel.”
FOTO: JOSH KEARNS YASMIN ALIBHAI-BROWN. ”Nu har framför allt Saudiarabi­ens inflytande och wahhabitis­k islam lett till att antalet burka- och niqab-klädda finns överallt i England. Det är fel.”
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland