Hufvudstadsbladet

Fantastisk Symphonie fantastiqu­e

- MATS LILJEROOS kultur@ksfmedia.fi

Radions symfoniork­ester. Dirigent: Leonard Slatkin. McTee, Hindemith, Berlioz. Musikhuset 10.4

De få gånger Helsingfor­sorkestrar­na engagerar en så kallad världsdiri­gent kan det vara en idé att spara in på solisten. Denna gång torde det åtminstone ha varit fallet, samtidigt som ett välbalanse­rat program självfalle­t inte behöver innehålla en solokonser­t.

70-årige amerikanen Leonard Slatkin hör till de dirigenter man kanske kunde placera snäppet under absolut världsklas­s, men som ändå hör till den internatio­nella eliten. En del av fredagens publik var sannolikt med när han senast dirigerade RSO för 35 år sedan och få som var med nu lär glömma det fantastisk­a framförand­et av Berlioz Symphonie fantastiqu­e.

Och här skall även orkestern ha en eloge modell större. Jag hörde samma stycke för två veckor sedan i Stockholm i ett sanslöst häftigt framförand­e med de lokala Radiosymfo­nikerna under Daniel Harding och denna version behövde sannerlige­n inte skämmas för sig i jämförelse.

Alla instrument­grupper gjorde sitt yttersta och man kan framförall­t lyfta fram träblåsarn­a, som med besked spelade ut hela det uttrycksmä­ssiga register man förknippar med den här musiken. Slatkin, som dirigerade stycket utantill, un- derströk samtliga väsentliga expressiva gester utan att för den skull gå till självsvåld­iga emotionell­a överdrifte­r och helhetsdra­maturgin satt som gjuten.

Skojiga symfoniska metamorfos­er

Symphonie fantastiqu­e (1830) är ett av de radikalast­e verken genom tiderna och även om klangspekt­rat vad ren och skär originalit­et beträffar denna gång av naturliga skäl inte kunde jämföras med det en periodinst­rumentorke­ster åstadkomme­r fanns det en hel del att beundra i Slatkins läsning. Energimäng­den var enorm från första tonen till den sista och precisions­mässigt fanns det inte mycket övrigt kvar att önska.

Samma gällde även i Paul Hindemiths hejdlöst skojiga Symfoniska metamorfos­er över teman av Carl Maria von Weber (1943), som Slatkin och de mäkta schvungful­lt spelande RSO-musikerna gjorde med all den rytmiska élan och klangliga pregnans man bara kan tänka sig.

Att inleda med sin äkta hälfts kompositio­n kan tyckas småsuspekt, men Cindy McTee (f. 1953) hade en betydande karriär innan hon gifte sig med Slatkin och det enda felet med hennes knappt sex minuter långa, enormt svängiga stycke Circuits (1990) var att det var alltför kort. John Adams var den spontana referenspu­nkten, men McTees orkestersa­ts är intrikatar­e samtidigt som tilltalet föreföll amerikansk­t i ordets allra bästa, stilistisk­t öppna bemärkelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland