Hufvudstadsbladet

Gårdsturis­ta på Mallorca

Turismen har blivit ett sätt att bevara de mallorkins­ka gårdarna. Trots att lyxen på många håll har flyttat in bland stall och lador, månar man samtidigt om att bevara miljön som den en gång var.

- TEXT KARIN PERSSON/TT FOTO PÄR OLSSON/TT

Utanför turistmagn­eten Valldemoss­a, en av Mallorcas mest bildsköna städer, ligger gården Finca Son Brondo. Innanför grindarna mot huvudvägen ringlar en smal väg vidare mellan träden. Det ångar från marken i den fortfarand­e lite svala morgonluft­en. Från huvudbyggn­aden hörs ett svagt klirr av bestick. Carmen Gili Suárez dyker upp ur en dörr och borstar av händerna på förklädet.|

– Jag har en kaka i ugnen, förklarar hon leende och visar oss ut på terrassen där några av gårdens gäster avslutar en sen frukost.

Någon sitter med en karta uppvikt på bordet och gör planer för dagen. Bakverk, frukt, bröd, juicer, marmelad, ostar och korvar står uppdukade på ett långbord i ett fantastisk­t vackert inrett rum.

Gården har en historia som går tillbaka till 1300-talet. Sedan 1500talet har den tillhört samma familj och de nuvarande ägarna Sebastià Rosselló Roses och Carmen Gili Suárez har drivit Finca Son Brondo i 24 år. De minns fortfarand­e sina första gäster.

Längre säsong

Turismen på Mallorca har genomgått en förändring det senaste decenniet. Fokus har flyttats, eller åtminstone breddats. Visst kommer många fortfarand­e hit för att lapa sol och ligga på stranden, men säsongen har blivit längre. I dag är det många som besöker ön både vår, höst och vinter med siktet inställt på gastronomi och vandring - och gårdsturis­m. Att bo på en mallorkins­k finca eller agroturism­o är ett sätt att komma nära inpå människor och historia.

På Finca Son Brondo finns fyra dubbelrum. Man kan också hyra hela gården, inklusive poolen som glittrar mellan träden.

– Det är väldigt personligt för oss, det här är ju vårt hem. Men vi har fått så många vänner från hela världen genom åren. Det är många gäster som återkommer, säger Carmen.

Trots att Finca Son Brondo inte längre har något aktivt jordbruk är det som om tiden har stått stilla på den en gång mycket produktiva egendomen. Gästerna kan gå runt och titta på redskap som användes förr, och mitt på gården ligger ett gammalt kapell där de anställda höll sina mässor.

– Att bevara det här är ett sätt att bevara en del av öns historia, förklarar Sebastià.

Djurhållni­ngen är i dag begränsad till tio åsnor. De betar och håller marken öppen runt gården och de bedå- rande åsneungarn­a är populära bland gårdens yngre gäster. En och annan påfågel strosar runt i trädgården.

Ekologisk gård

Pep Ollers driver den ekologiska gården Son Llado i Mallorcas sydligaste region – Campos. Det är ett traditione­llt jordbrukso­mråde där det en gång var tätt mellan mjölkgårda­rna. I dag är de aktiva jordbruken ganska få, men på Son Llado finns både får, hästar och höns. Här är det lite mindre lyx, även om det också finns en härlig pool framför gästlägenh­eterna. Varje morgon vittjar Pep köksträdgå­rden och lägger fram skörden så att gästerna kan plocka åt sig för att laga mat. Färska ägg hamnar också här.

– Ibland ordnar jag grillkväll­ar för gästerna, det är väldigt roligt. Och barnen gillar att springa runt här bland djuren.

 ??  ??
 ??  ?? BERGSLANDS­KAP. Bakom poolen på Finca Son Brondo reser sig bergen dramatiskt
HUS MED ANOR. Fincan Mirabó byggdes på 1500-talet och husen är renoverade med omsorg.
POPULÄRA ÅSNOR. Åsnorna på Finca Son Brondo håller marken öppen.
ÄGGPRODUCE­NTER. Pep...
BERGSLANDS­KAP. Bakom poolen på Finca Son Brondo reser sig bergen dramatiskt HUS MED ANOR. Fincan Mirabó byggdes på 1500-talet och husen är renoverade med omsorg. POPULÄRA ÅSNOR. Åsnorna på Finca Son Brondo håller marken öppen. ÄGGPRODUCE­NTER. Pep...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland