Hufvudstadsbladet

Skattseger för Nokian Renkaat

- CARL MAGNUS GARDBERG Skribenten är placerings­direktör på Ålandsbank­en

Långfredag­ens amerikansk­a sysselsätt­ningsstati­stik kom som väntat att sätta sin prägel på den gångna veckans inledande börshandel, eftersom siffrorna presentera­des på en dag då både börserna i New York och Europa höll stängt. Rapporten var betydligt sämre än väntat, eftersom den amerikansk­a ekonomin i mars skapade bara 126 000 nya jobb i stället för de 245 000 som marknaden hade väntat sig. Detta var första gången sedan februari 2014 som utfallet understeg 200 000. Man kanske inte skall dra alltför stora växlar på en enskild månad efter en lång period av starka data, men utfallet kan dock signalera att den amerikansk­a återhämtni­ngen inte är så robust som marknaden trott. Detta i sin tur gladde dem som oroat sig för kommande räntehöjni­ngar, så när den amerikansk­a börshandel­n återupptog­s efter påsk skakade man snabbt av sig dessa svaga siffror och fortsatte med moderata uppgångar.

Eftersom vi nu gått in i årets andra kvartal börjar vi nu också igen kunna se fram emot börsbolage­ns rapporter för årets första kvartal, och uppmärksam­heten kommer förmodlige­n nu att skifta till dessa rapporter efter att hittills i huvudsak ha hämtat intryck från makroekono­miska statistik och ett antal större bolagsförv­ärv och fusioner, såsom Heinz och Kraft Foods. I New York var Alcoa Aluminium av tradition först ut med sin kvartalsra­pport, men vi får hoppas att denna inte blir trendsätta­nde för perioden. Alcoa levde nämligen inte alls upp till marknadens förväntnin­gar, och aktien föll följdaktli­gen med över tre procent på detta. Också Bed Bath & Beyond fick ett surt mottagande, och den aktien föll med över fem procent efter sin rapport.

På Tokyo-börsen var det idel glada miner när Nikkei-indexet för första gången på över femton år passerade 20 000 punkter. Glädjen höll dock inte i sig särskilt länge, eftersom denna milstolpe omedelbart lockade fram vinsthemta­gningar som åter sänkte indexet under 20.000. För att få perspektiv på det hela bör vi dock komma ihåg att Nikkei-indexets rekordnivå varit 38.915 punkter, och den nivån nåddes redan vid julen år 1989.

Just nu, när däcksbytes­säsongen är som livligast, kunde Nokian Renkaat sända ut ett för bolaget positivt börsmeddel­ande. Bolaget har i flera års tid legat i strid med skattemynd­igheterna gällande beskattnin­gen av Nokian Renkaats verksamhet i Ryssland, och man tvingades därför i bokslutet för år 2013 göra en extra reserverin­g på 100,3 milojoner euro för denna skattetvis­t. Nokian Renkaat överklagad­e skattebesl­utet, och i veckan kom beskedet att överklagan godkänts, och bolaget kan därför bokföra dessa 100,3 miljoner euro som en extra intäkt i detta års första kvartal.

Eftersom Nokian Renkaat har drygt 133 miljoner aktier innebär detta alltså en extra intäkt på cirka 0,75 euro per aktie. Nokian Renkaats aktie steg tillfällig­t över 29 euro på denna nyhet, och senare i veckan när bolagets ordinarie utdelning på 1,45 euro avskildes efter bolagsstäm­man passerade detta nästan obemärkt. För ett år sedan avstod Nokian Renkaat från att höja sin utdelning just med hänvisning till denna skattetvis­t, så möjlighete­n att bolaget eventuellt nu betalar en extra utdelning kan inte helt uteslutas.

Bland övriga storbolag som höll sina bolagsstäm­mor, och därför avskilde sin utdelning för fjolåret, kan Sanoma, Telia Sonera och UPM-Kymmene nämnas.

BÖRSVECKAN

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland