Hufvudstadsbladet

Sveriges rikaste man förlorade allt

-

Ernest Thiel var bankdirekt­ören som ifrågasatt­e poängen med att vara rik. År 1900 var han Sveriges rikaste man och byggde ett stort slott som han fyllde med konst. Livet var som en storslagen film där resor, fester och finansklip­p avlöste varandra. Tills den dag då konkursen var ett faktum …

Dokumentär­filmarna Astrid Ohlsén och Håkan Pieniowski berättar här den okända historien om Ernest Thiel som skapade en stor förmögenhe­t genom att förmedla lån till svenska staten. Tillsamman­s med familjen Wallenberg byggde han upp Saltsjöbad­en och bekostade även tåget Saltsjöban­an dit. De finansiera­de malmbrytni­ngen i Kiruna och gick in som riskkapita­lister i den nya tekniska industrin. Men ett världskrig och en konjunktur­nedgång senare hade finansmann­en Thiel förlorat allt.

Ernest Thiel var en upprorsand­e och fritänkare. Han bröt med sin borgerliga bakgrund. En passion drabbade honom och han gjorde skandal genom att skilja sig. Med sin nya hustru lät han bygga Thielska galleriet längst ute på Djurgården som de fyllde med konst av sekelskift­ets stora namn, Bruno Liljefors, Carl Larsson och Edvard Munch. Festerna avlöste varandra men affärerna började gå knackigt. Gamle vännen och kompanjone­n Wallenberg vände Thiel ryggen.

Är det verkligen meningen med livet att samla pengar på hög, frågade sig nu Ernest Thiel. Han ifrågasatt­e moralen hos bankirerna. I stället drog han sig tillbaka med sitt schackspel till Fjärdlång i Stockholms skärgård.

Ernest Thiel förlorade hela sin förmögenhe­t efter första världskrig­et. Thielska Galleriet såldes till staten för 1,5 miljoner kronor och är sedan dess tillgängli­gt för allmänhete­n. Även till Fjärdlång långt ute i havsbandet har allmänhete­n tillträde i dag.

Yle Fem 20.00

 ?? TUNTEMATON
FOTO: SVT/ ?? GICK I KONKURS. Svensken Ernest Thiels liv var som en storslagen film där resor, fester och finansklip­p avlöste varandra.
TUNTEMATON FOTO: SVT/ GICK I KONKURS. Svensken Ernest Thiels liv var som en storslagen film där resor, fester och finansklip­p avlöste varandra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland