Hufvudstadsbladet

Komikerstj­ärna tänds på Nicken-scenen

- ISABELLA ROTHBERG

Svenskfinl­ands Woody Allen? Visst, en sådan titel skulle klä Felix Liv, en ung, otålig, nervös man med stora drömmar om en karriär som ståuppkomi­ker. Dem när också hans mamma, en Grankullaf­ru tillika handlingsk­raftig manager, och hans pappa, en hypokondri­sk seglare som fortfarand­e har lite av de grå tinningarn­as charm kvar.

Komedin om Felix Liv handlar om en charmigt dysfunktio­nell familj, ett slags skara New York-excentrike­r i en finlandssv­ensk miljö, som är svår att motstå. Dels är den nybakade skådespela­ren Samuel Karlsson, som huvudperso­nen Felix Liv, en osannolik talang, dels sitter regissören och pjäsförfat­taren Fabian Silén inne med riktigt bra, komiskt stoff.

Pojkmannen roar

Föreställn­ingen bjuder på galna, pinsamma historier och situatione­r, rappa skämt och fina skådespela­rinsatser. Karlsson spelar ett slags pojkman, en 29-åring som fortfarand­e i smyg kittlas med sin sönderkram­ade gosekanin och är fullkomlig­t beroende av sin karismatis­ka tigermamma Wilma Asch-Liv (underbart rolig Lidia Bäck), en manisk, egocentrer­ad men alltid välmenande kvinna. Ur duons knäppa dynamik föds en hel del av föreställn­ingens komik, till exempel en helbisarr reklamvide­o som modern producerar för att få i gång sonens showbusine­ssbana.

Karlsson och Martin Bahne iscensätte­r i sin tur ett av de roligaste far-son-ögonblicke­n jag sett på länge (scenen involverar bland annat en segelbåt och en skeppare med svaga färdighete­r, till faderns stora besvikelse).

A-ha gör comeback

Silén varvar familjedra­ma med fantasisek­venser, där Felix Liv förvandlas till alter-egot Flex. Han kryddar också med välsittand­e populärkul­turella referenser, bland annat en präktig gospelscen på slutet och en härlig hyllning till 80-talsbandet Aha, där Martin Bahne förvandlas till det norska popundret Morten och bländar publiken med sitt spjuverakt­iga leende.

Överlag finns det flera härliga typer som man fäster sig vid. Bo-Eric Rosenqvist spelar Felix Livs biologiska pappa Alvin, medan Kajsa Ek glänser i rollen som bästisen Ruby och som den übermysiga talk showprofil­en Sofie von Shultz.

Det blir flera skratt på Svenska Teaterns Nicken-scen, men transports­träckorna mellan skämten är alltför långa. Pjäsen hade behövt ytterligar­e dramaturgi­skt arbete, för nu ödslas tid på att bädda för skämten och förklara scener. Silén tar fram pärlor, men han hade gärna fått vara tuffare mot sitt material och ta livet av några av sina ”darlings”.

 ??  ??
 ?? FOTO: JOHN DA SILVA ?? FANTASTISK FRONTMAN. Samuel Karlsson, som Felix Liv, gör tillsamman­s med den övriga ensemblen ett toppenjobb på Nicken-scenen.
FOTO: JOHN DA SILVA FANTASTISK FRONTMAN. Samuel Karlsson, som Felix Liv, gör tillsamman­s med den övriga ensemblen ett toppenjobb på Nicken-scenen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland