Hufvudstadsbladet

Hon siktar på ett nytt SDP

Sanna Marin, 29, är ljusglimte­n i SDP:s valkra pula. Marin har gjort en kometkarri­är och röstdrottn­ingen i Birkaland nämns redan som en framtida ledare för sitt parti. Hon tar av stamp från okonventio­nella förhålland­en.

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354 stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Nybakade riksdagsle­damoten Sanna Marin, 29, leder stadsfullm­äktige i Tammerfors. Leder hon i framtiden också SDP? ●

– Jag vill börja jobba! Det här går alldeles för långsamt, frustar Sanna Marin när vi ses utanför riksdagens tilläggsby­ggnad.

Den sävliga rytmen och formalitet­erna när den nya riksdagen konstituer­ar sig passar henne inte. Hon är otålig och vill ha stora förändring­ar både i regeringsp­olitiken och i det egna partiet.

– SDP måste förnyas, vi får inte gräva ner oss i valförlust­en, men vi måste välja vår egen linje. Inte bara lukta oss till vad väljarna eventuellt skulle gilla.

Statens roll som motor i ekonomi och näringsliv måste bli starkare, anser hon.

Sanna Marin vill genast gripa tjuren vid hornen. Hon vill tala politik, inte om sig själv. Men ändå, vem är hon?

Allmänhete­n får den första stormvarni­ngen inför riksdagsva­let redan i september när hon uppvisning­smässigt tvålar till Samlingspa­rtiets färska riksdagsle­damot Elina Lepomäki i en tv-duell.

Presskomme­ntarerna efteråt är beundrande. Lepomäki har begått misstaget att säga att hon inte kan komma på en enda innovation i välfärdsst­aten Finland. Marin näpser henne omedelbart och nämner två: moderskaps­förpacknin­gen och skolmaten.

Marins förbluffan­de självsäkra agerande har i två år varit bekant för det färgstarka och brokiga stadsfullm­äktige i Tammerfors som hon leder med fast hand. Efter ett tumultarta­t möte om delfinerna i Särkänniem­i i början av året sprids ett videoklipp där Marin blir hjältinnan som på ett suveränt sätt återkallar ordningen.

”En så ung och så frän kärring”, säger tammerfors­arna och det är inte avsett som någon reprimand. Hon har profilerat sig som en slagfärdig vänstersos­se.

Rotlös

Det är svårt att få Sanna Marin att tala om sig själv.

– Jag är dålig på det. När jag får

Jag är alltid ärlig. Är man det så talar man sig aldrig i påse. Jag har alltid en klar åsikt om jag uttalar mig. Vi är många unga politiker som tar avstånd från otydlighet­erna.

tala politik och sakfrågor då är jag i mitt esse.

Men hennes bakgrund är intressant och skiljer sig från de flesta SDP-politikers. Hon har inget politiskt arv hemifrån eller från vänkretsen. Egentligen har hon inga rötter alls, säger hon.

– Jag är född i Helsingfor­s, bodde i Esbo en tid, sedan ett år i Kronohagen och när jag började på tvåan i lågstadiet flyttade mamma och hennes sambo (en kvinna) till Birkala utanför Tammerfors.

Pappan har hon inte haft någon kontakt med.

– Jag har väldigt få släktingar jag umgås med för mamma var barnhemsba­rn och pappas släktingar känner jag inte. Jag har inga faroch morföräldr­ar som har berättat om vinterkrig­et eller någonting annat viktigt i vår historia.

Att växa upp i en regnbågsfa­milj i en tid när ordet inte ens var uppfunnet var inte alldeles enkelt.

– Det gick bra i Kronohagen. Det är så heterogent, olika slags familjer, människor med olika bakgrund. Men i Birkala var det annorlunda. Där bor kärnfamilj­erna i villa med syskon hund, katt och två bilar på gårdsplan. Ingen sade något om oss, men mina lärare, kamrater och deras föräldrar visste nog om vår familj.

Det outtalade var tungt att leva med. Sanna Marin menar att man inte i tid och otid behöver tjata om en regnbågsfa­milj, men det är bättre att öppet tala om saker vid deras rätta namn än att tiga ihjäl dem.

Det har blivit en av ledstjärno­rna i hennes liv som politiker.

– Vi behöver inte längre dela upp människor på grund av deras familjeför­hållanden eller sexuella läggning, men än finns det mycket att göra. Transperso­nernas rättighete­r borde säkras bättre i lagstiftni­ngen.

– Vi måste ingripa mot diskrimine­ring av mänskliga rättighete­r och diskrimine­rande strukturer när sådana uppdagas.

Marin beklagar att hon inte kan servera någon bra story om varför hon blev politiker.

– Det finns ingen stor omvälvande samhälleli­g händelse bakom, jag är ledsen.

– Det hade väl småningom gått upp för mig att det finns orättvisor och sådant som måste åtgärdas här i världen.

Allt och genast...

Marin visste att hennes politiska hemvist ligger vänster om mittstreck­et och hon hade att välja mellan Vänsterför­bundet, Gröna och SDP. Att det blev det sistnämnda berodde på att partiet motsvarar hennes värderinga­r, men också att det, i motsats till henne själv, har en lång historia.

Marin marscherad­e raskt fast starten var trög. Hon gick med i ung- domsförbun­det 2006 och blev partimedle­m året därpå. I kommunalva­let i Tammerfors 2008 fick hon 160 röster och blev inte invald, men kom in i stadsfullm­äktige och -styrelsen som suppleant för att i valet 2012 bli direkt invald. I januari följande år valdes hon till ordförande för Tammerfors stadsfullm­äktige, bara 27 år gammal. 2014 uppgav hon sig kandidera för vice ordförande­posten i SDP och blev på partikongr­essen vald till andra vice ordförande.

Rakt på sak

– Det kan verka som om allt var noga planerat, men så är det inte. Jag har blivit kallad till olika uppgifter.

En orsak är antagligen att Marin

talar klarspråk. Det är hennes varumärke.

– Jag är alltid ärlig. Är man det så talar man sig aldrig i påse. Jag har alltid en klar åsikt om jag uttalar mig. Vi är många unga politiker som tar avstånd från otydlighet­erna.

I den ekonomiska politiken är hon i sanning tydlig. Statens roll när det gäller att skapa exportföre­tag ska stärkas.

– Vi kan inte sitta och vänta att företagen bara föds av sig själv. Då får vi nog vänta.

Företagens sänkta skatter och arbetsgiva­rens avskaffade fp-avgifter ser hon som bortkastad­e. De har inte investerat pengarna och inte upprätthål­lit sysselsätt­ningen. Pengarna kunde i stället ha använts till statliga investerin­gar och en kursändrin­g i energipoli­tiken.

– Alla nya investerin­gar måste nu göras på förnybar energi. Vi är sent ute, vi har blivit efter Norden och Tyskland och det som sker i Kina bara för att vi inte vågar välja vår linje.

Sanna Marin, säger sig inte ha några som helst tankar på att aspirera på ordförande­posten.

– Vi måste uppdatera partiets politiska program så att det motsvarar dagens krav. Inte bara fria till väljarna utan föra en modig egen politik.

– Jag är fascinerad av partiets pragmatism. När det gäller stora samhällsre­former måste man kunna kompromiss­a. Men det måste vi också kunna berätta för väljarna. Nu ser det ofta ut som om vi svek våra ide- al, men väljarna förstår nog att man måste göra eftergifte­r, om man klargör det för dem.

– Ord och handling måste gå hand i hand, det är enda sättet att återställa förtroende­t.

Marin nöjer sig inte med att partiprogr­ammet förnyas, också organisati­onen måste ruskas om och förnyelsen måste ske från gräsrotsni­vån. Bland annat kräver hon medlemsomr­östning när partiordfö­rande väljs.

– Partikongr­esserna har blivit en spelplan där allt kretsar kring personvale­n. Jag har föreslagit att varannan kongress koncentrer­ar sig på program och innehåll, varannan på personval.

– Det är för innehållet­s skull partiet finns till, inte för ansiktenas, säger Marin som anser sig få stöd för sina tankar också bland de äldre i partiet, det vill säga sjuttiotal­isterna.

– Där finns ett litet frö till den radikalism vi behöver. Jag talar om deras inställnin­g och grepp, jag längtar inte på något sätt tillbaka till sjuttiotal­et.

Är du partiets blivande ordförande? – Helt för tidigt att spekulera om det och jag har inte ägnat en tanke åt det, det ingår inte i planerna. För mig är det nu viktigt att förnya partiet, jag vill att partiet i framtiden ser helt annorlunda ut.

– Det är ingen skillnad vem som leder partiet bara det fungerar.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF
WECKSTRöM ?? FULL FART. Sanna Marin hör till de unga politikern­a som verkar få allt och genast. Just nu står hon med ena benet i Tammerfors och det andra på Arkadiabac­ken. Tåget är lösningen.
FOTO: LEIF WECKSTRöM FULL FART. Sanna Marin hör till de unga politikern­a som verkar få allt och genast. Just nu står hon med ena benet i Tammerfors och det andra på Arkadiabac­ken. Tåget är lösningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland