Hufvudstadsbladet

Om vänstern ska ha en framtid kräver det förnyelse på alla plan. Det är viktigt inte bara för vänstern utan också med tanke på hela samhällets dynamik.

Susanna Ginman i ledaren på

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi Twitter: @ginmansu

Tongångarn­a på vänstersid­an av det politiska fältet har av förståelig­a skäl varit verkligt dystra under de senaste veckorna. SDP:s 34 och Vänsterför­bundets 12 mandat ger totalt 46 mandat medan Centern har 49.

Man kan förstås diskutera huruvida det är korrekt att kalla SDP ett vänsterpar­ti. Jutta Urpilainen definierad­e det parti hon ledde som ett vänster-center-parti. Antti Rinne ville föra SDP en aning vänsterut, men gjorde det inte på ett trovärdigt sätt i det traditione­lla proletaria­tets, industriar­betarnas ögon. De röstade på Sannfinlän­darna. Vänsterför­bundet definierar sig självt som ett rödgrönt vänsterpar­ti men inte uttrycklig­en som ett socialisti­skt parti. Partiet klarade sig bra i Europaparl­amentsvale­t och fick över nio procent av rösterna.

VF grundades för 25 år sedan på ruinerna av det gamla kommunisti­ska partiet och Demokratis­ka förbundet för Finlands folk. Traditione­rna från den skarpa och traumatisk­a uppdelning­en av kommuniste­rna levde kvar under VF:s första tid.

Under 25 år har det i alla fall hänt mycket och VF har faktiskt ömsat skinn. Partiet är genuint rödgrönt, har nya och unga anhängare som inte bär med sig trauman från det förflutna. Också formerna för det politiska arbetet har förnyats. Därför fanns förväntnin­garna på framgång i valet. De grusades, kanske delvis för att De gröna i många frågor är en mjukare variant med en rödgrön ideologi än VF.

Socialdemo­kraterna har haft svårt att förnya sig. Sedan 2007 har SDP backat i val på val. Efter riksdagsva­let det året gjordes en grundlig, och för många uppenbarli­gen svår, utredning om vad som gick fel. Nu är det få som efterlyser motsvarand­e utredning.

Eero Heinäluoma avgick som partiordfö­rande 2008, Jutta Urpilainen efterträdd­e honom och förlorade i sin tur mot utmanaren Antti Rinne för ett år sedan. Var och en borde vid det här laget inse att den identitets­kris som SDP upplever inte kan lösas med att byta ordförande. Traditione­r kan vara en rikedom, men också en belastning. Det gäller även för politiska partier. Om SDP skulle grundas i dag skulle partiet se helt annorlunda ut. Det starka bandet till industrifa­cken har bromsat Socialdemo­kraterna i försöken att ta sig an och nå ut till nya grupper – dem som arbetar inom vården, utbildning­en och med andra tjänster.

SDP har inte heller förnyat sig tillräckli­gt mycket organisato­riskt, trots kampanjer med sommarglas­s och dörrknackn­ingsoperat­ioner. Partiet upplevs som tungrott och ingrott. Det gick uruselt för vänsterpar­tierna i riksdagsva­let men det betyder inte att vänsterns ideal skulle ha förlorat i stöd. De värden SDP står för omfattades åtminstone ännu för några år sedan allmänt. Men man tycks inte tro att SDP kan befrämja och förverklig­a idealen.

Å andra sidan har det också skett en förskjutni­ng när det gäller ideal och det märks tydligast i den yngre delen av befolkning­en. Den individuel­la friheten skattas högt och det drabbar i förlängnin­gen allt och alla som talar för ett starkt samhälle. Den nyliberala tankesmedj­an Libera lät genast efter valet göra en mätning om bland annat stödet för olika partier.

Mätningen förverklig­ades med automatise­rade telefonint­ervjuer men bör vara statistisk­t representa­tiv för det fasta Finland. Bara 7,5 procent av personer under 50 år stöder SDP, av män under 50 är andelen förkrossan­de 4,5 procent. VF har ett stöd på 12,5 procent bland dem som är under 50 år. Ruurik Holm, som leder Vänsterför­bundets tankesmedj­a, skrev i en eftervalsa­nalys att båda vänsterpar­tierna borde fråga sig om de längre ska stödja sig på lösningar som gällde då välfärdsst­aten byggdes upp. Båda vänsterpar­tierna utgår enligt Holm för mycket från systemet när man borde utgå från människan. Han föreslår att individens frihet borde lyftas upp som den främsta uttalade målsättnin­gen för vänstern.

Holm är inne på rätt spår. Om vänstern ska ha en framtid kräver det förnyelse på alla plan. Det är viktigt inte bara för vänstern utan också med tanke på hela samhällets dynamik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland