Hufvudstadsbladet

De stora valarna gör comeback

De stora valarna är på väg tillbaka. Fyra av de tio största arterna har nu återhämtat sig så starkt efter tidigare åderlåtnin­g att de strukits från den internatio­nella rödlistan över hotade arter, bland andra knölvalen som ökat fenomenalt på kort tid.

- FNB–ROLAND JOHANSSON/TT

Antalet knölvalar i oceanerna är nu runt 100 000, vilket kan vara i närheten av artens ursprungli­ga antal, före valfångste­ns tid. När antalet var som lägst, runt 1965, fanns bara 10 000 knölvalar kvar i världen.

I USA betecknas återhämtni­ngen som en framgångss­aga. Myndighete­n som övervakar havsfrågor, NOAA (National Oceanic and Atmospheri­c Administra­tion), föreslår nu att arten tas bort även från den amerikansk­a hotlistan.

I en rapport som tagits fram för myndighete­n klargörs också exakt hur många population­er som arten består av.

Knölvalarn­a fortplanta­r sig i tropiska och subtropisk­a havsområde­n, men inte var som helst utan i 14 väl avgränsade områden, sju på norra halvklotet och lika många på södra. Ett av dessa ligger i Västindien, ett annat runt Hawaii, ett tredje runt Madagaskar, och så vidare.

Långa vandringar

När sommaren kommer rör sig djuren sedan mot polartrakt­erna där födotillgå­ngen är som störst. Där äter de upp sig innan de återvänder till sina fortplantn­ingsområde­n.

Djuren från Västindien simmar ända upp till nordligast­e Atlanten, till vattnen i Arktis. Valarna från Hawaii söker sig till födoområde­n runt Alaska, medan valarna från Madagaskar äter krill och småfisk i vattnen utanför Antarktis.

Enligt forskarna är nu tio av population­erna utom fara. Två stycken, en som har sitt centrum utanför Centralame­rikas västkust, och en som rör sig över västra Stilla havet, betraktas fortfarand­e som hotade.

Ytterligar­e två, en i Arabiska havet, och en vid Kap Verdeöarna i Atlanten är listade som starkt hotade. Båda består bara av ett hundratal djur vardera.

Men som helhet är knölvalens comeback en succéartad historia – och ett bevis för att skyddsåtgä­rder lönar sig och kan rädda hotade arter.

Förbud lönade sig

Det som vände utveckling­en för knölvalen, precis som för de andra valarna, var förbudet mot valfångst. Sedan 1986 råder ett moratorium för all kommersiel­l valfångst, men för knölvalens del infördes förbudet tidigare, 1966.

Sedan dess har arten gått stadigt uppåt, i vissa områden med tio procent per år.

Gråvalen, grönlandsv­alen och sydkaparen fredades ännu tidigare, redan 1935. De var då så illa åtgångna att all jakt på dem blivit meningslös.

Intressant nog har alla tre kom- mit tillbaka, trots att de vacklade på utrotninge­ns brant. Cirka 500 gråvalar fanns kvar vid tiden för fredningen. I dag består stammen av 22 000 djur och arten är, precis som knölvalen, struken från rödlistan.

Detsamma gäller för grönlandsv­alen, vars population vuxit från 3 000 till 30 000 djur, och sydkaparen som ökat från en bottennivå på 300 individer till över 15 000 i dag. Den sistnämnda arten ökar stadigt med sju procent per år.

Blåvalen gör comeback

Ingen av dem är ännu i närheten av det ursprungli­ga antalet. Men ökningen anses så stark att deras framtid betraktas som säkrad.

Samtidigt bör man hålla i minnet att sex av de tio största arterna fortfarand­e finns kvar på rödlistan – men även här syns en ljusning på horisonten.

En av de mest hotade har länge varit blåvalen, det största djur som existerar på jorden. Den skyddades samtidigt med knölvalen, 1966. Då hade de norska valfångarn­a kört arten i botten. En ursprungli­g stam på en kvarts miljon individer hade reducerats till 3 500 djur.

Många trodde allt var kört. Men i dag är blåvalen på väg tillbaka med viss kraft. Stammen är nu uppe i 15 000–20 000 djur och kommer troligen att återhämta sig helt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / LUIS ROBAYO ?? Knölvalarn­a i oceanerna är nu ungefär 100 000, vilket kan vara lika många som före valfångste­ns tid.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / LUIS ROBAYO Knölvalarn­a i oceanerna är nu ungefär 100 000, vilket kan vara lika många som före valfångste­ns tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland