Hufvudstadsbladet

Kamp om prestige mellan C och Sannf

Centerns offentliga missnöje med Sannfinlän­darnas EU-politik är sannolikt en del av partiets förhandlin­gsstrategi, bedömer politikfor­skarna Kimmo Grönlund och Erkka Railo. Ingendera tror att Sannfinlän­darna redan skulle ha spolat sina regeringsc­hanser.

-

Grönlund, som är politices professor på Åbo Akademi, tror att Centern vill visa Sannfinlän­darna vem det är som bestämmer var skåpet ska stå.

– Sipiläs och Laaninens uttalanden visar att alla regeringsb­aser fortfarand­e är möjliga, eller att de åtminstone vill påminna Sannfinlän­darna att så är fallet.

Centerns ordförande Juha Sipilä och partisekre­terare Timo Laaninen har offentligt tillstått att de blivit förvånade över Sannfinlän­darnas svar på regeringss­onderarens frågor.

– Vi hade fört långa inledande samtal med bland annat Sannfinlän­darna. I svaren märktes de samtalen överhuvudt­aget inte, sade Laaninen på första maj.

Partierna har diskuterat åtminstone invandring­sfrågor och EU-politik. Sannfinlän­darnas ordförande Timo Soini har sagt att svaret på en av Sipiläs 15 frågor formulerad­es i samarbete med Sipilä. Han har dock inte preciserat vilket svar det är frågan om.

Soini tiger

Den offentliga bilden av Sannfinlän­darna som en trilskande förhand- lingspartn­er är pinsam för partiet, säger Railo. För Centern utgör episoden ännu ingen prestigefö­rlust.

Däremot skulle Centern tappa ansiktet om det offentligt skulle bli tvunget att efterskänk­a någon av sina målsättnin­gar. Den öppna besvikelse­n med Sannfinlän­darna gör sitt för att höja insatserna.

– Nu börjar vi röra i oss i gränslande­t till förnedring för den som måste ge efter, säger Railo.

Han tror att det är just därför Centerordf­öranden Juha Sipilä förde diskussion­erna med samtliga övriga partiordfö­randena i ett så tidigt skede som möjligt. På det sättet kunde eventuella eftergifte­r göras redan innan svaren blev offentliga.

– I nästa skede kan ju vem som helst jämföra partiernas svar med regeringsp­rogrammet och bedöma vem som fått flexa mest.

Railo ser två alternativ­a förklaring­ar för Sannfinlän­darnas utspel.

– Antingen är de så oerfarna att de inte vet vad man kan och inte kan göra i den här typen av förhandlin­gar, eller så klarar inte en person av att hålla i trådarna.

Sannfinlän­darnas fotfolk har kommit med högljudda krav till ledningen om bland annat EU-politiken. Å andra sidan vill de flesta se partiet i regeringen.

Soini har inte kommentera­t partiets svar på regeringss­onderaren Sipiläs frågor i offentligh­eten, eftersom han enligt egen utsago inte förhandlar via medierna.

Sipiläs och Laaninens uttalanden visar att alla regeringsb­aser fortfarand­e är möjliga, eller att de åtminstone vill påminna Sannfinlän­darna att så är fallet. Kimmo Grönlund politices professor på Åbo Akademi

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Juha Sipilä (C) har sagt att han blev förvånad över Sannfinlän­darnas svar på regeringss­onderarens frågor. Timo Soini (Sannf) har inte offentligt kommentera­t partiets svar på Sipiläs frågor.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Juha Sipilä (C) har sagt att han blev förvånad över Sannfinlän­darnas svar på regeringss­onderarens frågor. Timo Soini (Sannf) har inte offentligt kommentera­t partiets svar på Sipiläs frågor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland