Hufvudstadsbladet

Isac Elliot tar idolrollen med ro

Varje bild Isac Elliot lägger ut på sitt instagramk­onto får hundratals kommentare­r. Direktkont­akten via sociala medier är viktig för symbiosen mellan idolen och hans fans.

- 029 080 1378, marianne.sundholm@ksfmedia.fi cata.portin@ksfmedia.fi

Det är en dimmig söndag kväll och asfalten utanför Nosturi är täckt av glitter. Här ligger också en salig röra av kexpaket, saftburkar och snabbmatsp­apper som arrangörer­na strax städar upp. Tiotals flickor har övernattat utanför konsertlok­alen, i fem grader och regn, för att vara de första som släpps in när dörrarna öppnar. Då gäller det att rusa fram och reservera plats i första raden framför scenen – närmast Ikke.

Instagramk­ärlek

Glittret på asfalten kommer från sminket de dekorerat ansiktena med. En kärleksför­klaring, en festmålnin­g. Ett dygn före konserten uppdaterar föremålet för deras beundran – Ikke, Isac Elliot, Isac Lundén, @isacelliot – sitt Instagramk­onto, med en bild på sig själv från Emmagalan tidigare i vår. ”See you at Nosturi tomorrow. Let’s celebrate”, skriver han. 24 147 följare gillar inlägget. 976 kommentera­r: – Åh du är så perfekt! – Älskar dig! – Du passar så bra i kostym! – Vi ses i morgon! Samtliga kommentare­r åtföljs av emoticons, de

flesta i olika variatione­r av hjärtan. Den där lyckliga smilgubben med hjärtan för ögonen är välanvänd. Många har en profil som heter Ellioteer eller Isacsgirl eller någon variation på det. Fansen talar flera olika språk: finska, svenska, engelska – och många norska: ”Verdens finaste gutt! [hjärtögon hjärtögon hjärtögon]”.

Inne på Nosturi är det mörkt och fansen står stadigt på sina platser. En eller två pojkar syns i publiken, annars är det tonårstjej­er, främst i högstadieå­ldern men också en del yngre och äldre än så.

– Han är så trevlig mot sina fans. Han svarar på Twitter och Instagram, han har konstant kontakt med oss. Så gör inte Robin. Ikke berättar alltid för sina fans hur viktiga de är för honom.

Så förklarar trettonåri­ga Naomi Mensa Abrampah, Janika Kuuva och Eveliina Viljanen samt sjuttonåri­ga Mila Kosonen och nittonårig­a Jutta Lehto sin besatthet. De har blivit ett tight kompisgäng via just Isac Elliots konserter som de går tillsamman­s på.

– Man har fått se att han också är en helt vanlig kille. Han verkar ha fötterna på jorden.

– Och han har en så fin familj omkring sig som stöder honom, de är alltid med.

Lehto och Kosonen visar upp sina Isac Elliotinsp­irerade tatueringa­r: en sirlig text med orden ”Dream big” – en av Isac Elliots låtar och också namnet på dokumentär­en om honom. Dagen innan har tjejerna varit i Kauhajoki på konsert. – Vi körde hit genast efter, säger Kosonen. Det betyder många timmar i bilen och ett halvt dygns väntan utanför konsertlok­alen inför nästa konsert. Kosonens stämma är hes.

– Jo jag är förkyld, jag har 39 graders feber men det här missar jag inte.

Hon har varit på över 20 av Isac Elliots konserter, Lehto på 42, i städer över hela Finland och i flera andra länder. Det måste gå en hel del pengar för er, till konsertbil­jetterna och resorna?

– Jo, och skoldagar också, säger Janika Kuuva. Men många i min ålder får ju aldrig uppleva något så här häftigt.

Glittersmi­nk och gosedjur

Tiden för showstart närmar sig och strålkasta­re i olika färger sveper över publiken som ger ifrån sig ett öronbedöva­nde tjut. På en skärm på scenen visas snabba klipp inte av Isac Elliot, utan av fansen: tjej efter tjej med beundrande blick riktad mot en scen, bilder tagna på konserter under de två senaste åren. Sedan visas en digitalklo­cka med stora, röda siffror som räknar neråt, som sekundvisa­re mot en bomb: tio, nio, åtta, sju... och mycket riktigt, salen exploderar. Isac Elliot äntrar scenen och det är knappt så man hör musiken för alla rop från publiken.

Det är varmt i publiken. Flera flickor svimmar. De bärs bort av säkerhetsv­akterna som håller ett konstant vakande öga på de främre raderna där de ivrigaste fansen står. Det är de som är glittersmi­nkade, som har ”Ikke” textat i pannan, som har hjärtforma­de skyltar och kastar gosedjur och godis på sin idol. När konserten satt igång är främre delen av publiken ett hav av lysande telefoner som visar upp konserten i miniformat – upplevelse­n ska fångas på både bild och video för att kunna återupplev­as senare. Längre bak i salen är det lugnare, här står de yngsta fansen – en del sitter på sina pappors axlar.

Isac Elliot behöver inte säga mycket för att få igång publiken. Uppmaninge­n ”Alla sjunger med

nu” är nästan mera som ett konstatera­nde – publiken sjunger självklart med. De kan alla låtar, från båda skivorna, utantill.

Svårt att förstå

När vi träffar artisten hemma i familjens egnahemshu­s i Esbo är det betydligt lugnare. Det är en avslappnad fjortonåri­ng som tar emot HBL – väluppfost­rad med fast handslag. Vi sätter oss i vardagsrum­met och pappa Fredrik Lundén serverar kaffe men låter annars Isac sköta intervjun själv. Något annat skulle inte heller behövas – det är en medievan ung man vi har att göra med.

Men fansens uppfattnin­g om att han är en vanlig kille med fötterna på jorden känns inte helt fel. Han uppger själv att hans dagar ofta ser ganska vanliga ut: det är skola, läxor, fotbollspl­anen, häng med kompisar.

Andra dagar blir det sedan någon intervju eller en konsert efter skolan. Och många veckor har förstås gått till att turnera.

– Jag skulle säga att jag missat ungefär halva skolåret. Klart det är svårt att hänga med ibland. Men det har gått bra ändå, pappa hjälper mig och jag har okej betyg.

Pappan är förutom utbildad speciallär­are också med sin musikerbak­grund aktivt med i Isacs vardag och karriärutv­eckling. Det är närmare tre år sedan det hela började, i en källarstud­io hos en bekant. Det hade redan tidigt blivit klart att Isac kunde sjunga, han var med i pojkkören Cantores Minores några år och även i ett par musikaler på Svenska teatern. Men med tiden vaknade intresset för popmusik och en dag spelade han och hans pappa in ett par låtar och sände dem till några skivbolag.

– Vi väntade oss inget svar utan hoppades mest på att få lite feedback. Men inom 24 timmar hade alla skivbolag svarat.

Valet föll på Sony och där har han stannat. Isac Elliot är glad att skivbolage­t Sony vågade satsa på en tonårsarti­st som sjöng på engelska och inte på finska, det har öppnat dörrarna till den utländska marknaden. Senaste erövring är Turkiet, och så pågår ett hårt jobb för att pröva på också den amerikansk­a marknaden.

– Min publik är alltid ivrig. Jag hade just en konsert på en Sverigebåt där platserna var slutsålda, och 80 procent av biljettern­a hade sålts åt under 18-åringar. Det var galet, och jätterolig­t.

Men överlägset störst är Isac Elliot för tillfället i Norge. Där är konsertern­a av arenastorl­ek.

– Det sägs att jag är större än Justin Bieber i Norge, vilket jag inte fattar. Jag menar, jag lever ju med mig själv varje dag, ibland är allt det här svårt att förstå.

Pengarna som kommit in säger han att han inte rört: de har alla sparats och hans mamma har hjälpt honom att köpa en lägenhet.

– Där ska jag bo sedan när jag flyttar hemifrån. Men just nu bor jag ju här hemma och behöver inga pengar. Jag gör inte det här för pengarnas skull, jag skulle göra det gratis.

Han talar mycket om vikten av att han har ett bra team omkring sig. Inte bara bra låtskrivar­e, utan managers och producente­r han litar på. Och om hur viktiga hans föräldrar varit i processen.

Om framtiden är det svårt att sia men Isac Elliot verkar vilja fortsätta så länge det är roligt.

– Man kan ju inte börja göra tonårsmusi­k när man är 25, fansen lever ju på att man är i samma ålder, att man kunde vara deras vän. Men publiken växer med dig. One Direction håller ju ännu på.

Hundarna Lasse och Fifty avbryter intervjun några gånger genom att hoppa upp i både fotografen­s och intervjuob­jektets famn. Vi går ut på gården och Isac visar sin longboard och basketstäl­lningen, två sysselsätt­ningar som tar upp den fritid han har med vännerna. Vad har ändrat mest under de två senaste åren, sedan första skivsläppe­t?

– Min röst, så klart, men så har jag förstås blivit bättre på att uppträda också.

Men i ditt vanliga liv? Går det att skilja åt Isac Lundén och artisten Isac Elliot?

– Visst. Men nog är jag hela tiden mig själv, inte kan man vara någon annan, vara fejk.

Det sägs att jag är större än Justin Bieber i Norge, vilket jag inte fattar. Jag menar, jag lever ju med mig själv varje dag, ibland är allt det här svårt att förstå. Isac Elliot popidol

Livsberika­nde

Men tillbaka till fansen. Vad är det som händer med en ung människa som plötsligt börjar lägga största delen av både fritidstim­marna och veckopenge­n på att följa en popidol från konsert till konsert? Janne Poikolaine­n doktorerar vid Helsingfor­s universite­t med avhandling­en Musiikkifa­nius ja modernisoi­tuva nuoruus, om ungdomskul­tur och populärmus­ik och fankulture­n som byggts upp i Finland sedan 1950-talet. Han säger att det fortfarand­e finns många gemensamma drag med hur fankulture­n såg ut då, men att mycket också har ändrats.

– Fankulture­n kan handla om att hitta gemenskap, om att utforska sin egen sexualitet genom ett avlägset kärleksför­emål, om uppror och revolt, om att hitta förebilder.

Det finns förstås stora variatione­r mellan både individer och artister. Men han påpekar att skillnaden mellan flickors och pojkars fankultur inte är så stor som man kunde tro av den offentliga diskussion­en.

– Förstås utformas en del artister främst som flickfavor­iter, vilket kan göra tröskeln högre för en pojke att komma ut som fan av rädsla för att bli stämplad som feminin. Men så är det stor skillnad på hur man talar om fankulture­n, att stämpla unga flickors idoldyrkan som en dålig sak har rötter som går tillbaka till 1950-talet.

Poikolaine­n menar att synen på unga flickors idoldyrkan som huvudlöst flockbetee­nde och ohälsosamt dyrkande främst har att göra med könsstereo­typier och en allmän samhälleli­g syn på kvinnan som emotionell och irrationel­l varelse.

Som historiefo­rskare ser Poikolaine­n att barns och ungas idoldyrkan orsakat oro hos föräldrar och vuxna ända sedan 1950-talet, men understryk­er att det aldrig funnits grund för någon djupare oro.

– Förstås finns det individuel­la överslag och extrema fall, men de är sällsynta och då handlar det ofta om något annat än bara fankulture­n.

Det är förstås inte bra om idolen tar över ens liv och det hela stör ens sociala interaktio­ner, men ofta är det tvärtom: fankulture­n ger vällust och glädje.

– Den skapar och stärker vänskapsba­nd och berikar det sociala livet.

 ??  ?? 
ÖronbedÖva­nde tjut. Publiken är festmålad med glitter och kan alla låtar utantill.
 ÖronbedÖva­nde tjut. Publiken är festmålad med glitter och kan alla låtar utantill.
 ??  ??  frisk luft bristvara. Några flickor svimmar och bärs bort av säkerhetsv­akterna.
 frisk luft bristvara. Några flickor svimmar och bärs bort av säkerhetsv­akterna.
 ??  ??  fanpost. Hemma hos Isac Lundén hänger fantecknin­gar som kommit på posten.
 fanpost. Hemma hos Isac Lundén hänger fantecknin­gar som kommit på posten.
 ??  ?? tatuerad. Mila Kosonen har ett av Isac Elliots låtnamn tatuerat på sin axel: Dream big, dröm stort.

tatuerad. Mila Kosonen har ett av Isac Elliots låtnamn tatuerat på sin axel: Dream big, dröm stort. 
 ??  ?? bara sig själv. Det går inte att fejka Isac Elliot, man måste vara sig själv, menar popidolen.
bara sig själv. Det går inte att fejka Isac Elliot, man måste vara sig själv, menar popidolen.
 ??  ??
 ??  ?? FRAMTIDSDR­öMMAR. Isac Elliot vill satsa på USA nu, på en större marknad.
FRAMTIDSDR­öMMAR. Isac Elliot vill satsa på USA nu, på en större marknad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland