Hufvudstadsbladet

Rykten om danskt val runt hörnet

”Knappen” som utlöser valet i Danmark är ännu orörd – men mycket tyder på att statsminis­ter Helle Thorning-Schmidt (S) snart trycker på den.

- SAHLIN/TT JOHN ALEXANDER

DANMARK Annars lär det dröja till september. Ett sommarval är inte poppis.

Valkampanj­er i Danmark puttrar för fullt. Helsidesan­nonser i dagstidnin­gar. Affischer på busshållpl­atser. Utspel efter utspel. Ett skarpare tonläge mellan blocken.

– Politikern­a vet att valet kan komma plötsligt, därför pågår en ganska permanent valkamp. Partierna har lärt sig att det är lättare att få ett stort genomslag i medier och bland väljare utanför den intensiva perioden precis före ett val, säger KasperMøll­er Hansen, professor i statsveten­skap vid Köpenhamns universite­t, till TT.

Rykten om att folketings­valet är nära har cirkulerat sedan förra året. Men bara en sak är säker – danskarna måste få gå till valurnorna senast den 14 september i år.

Förtroende­t ökar

En titt i historiebö­cker visar att valet ofta hålls en tisdag. På senare år har det hållits 21 dagar efter utlysning. Därför lär det tryckas på ”knappen” senast den 19 maj om det ska hinnas med ett val innan semester och sommarlove­n drar igång.

– Just nu går det relativt bra för Socialdemo­kraterna vilket talar för ett val före sommaren. Partiet har det högsta stödet sedan valframgån­gen 2011. Helle ThorningSc­hmidt står starkt i förtroende­mätningar om man jämför med motkandida­ten Lars Løkke Rasmussen från borgerliga Venstre, säger Møller Hansen.

Frågan är om Thorning-Schmidt väljer att suga på karamellen och hoppas på ännu bättre tider efter sommar – kanske har det röda blocket rentav gått om det blåa då? Ekonomiska nyckeltal vittnar nästan dagligen om att det går bättre och bättre för landet.

– Men om statsminis­tern väntar till i höst måste hon lyckas hålla liv i den hittills framgångsr­ika kampanjen. Det kan vara svårt att hålla igång valmaskine­n under sommaren. Man vet aldrig vad som blossar upp.

Merkels besök

Samtidigt kan det vara lockande att hålla ett val efter att finanslove­n – budgeten – lagts fram i slutet av au- gusti. Den ger regeringen möjlighet att justera upp tillväxten och utlova satsningar på välfärd.

– Mycket talar alltså även för ett val i höst.

I veckan besökte förbundska­nsler Angela Merkel Köpenhamn. Att stå sida vid sida av en politisk tungviktar­e som Merkel har beskrivits som ett stort plus i kanten för ThorningSc­hmidt inför valet.

På ett pressmöte fick Merkel frågan om besöket är ett sätt att stötta Thorning-Schmidt i det kommande valet.

– Det beror nog snarare på dåligt samvete, det var hög tid nu. Man säger inte nej till en god väninnas inbjudan.

Väninnan – danska statsminis­tern – ler belåtet.

Politikern­a vet att valet kan komma plötsligt, därför pågår en ganska permanent valkamp. Kasper Møller Hansen Professor i statsveten­skap, om det danska valsysteme­t.

 ?? FOTO: EPA/THOMAS LEKFELDT ?? SIDA VID SIDA. Att stå sida vid sida av en politisk tungviktar­e som Angela Merkel har beskrivits som ett stort plus i kanten för Danmarks statsminis­ter Helle Thorning-Schmidt inför valet
FOTO: EPA/THOMAS LEKFELDT SIDA VID SIDA. Att stå sida vid sida av en politisk tungviktar­e som Angela Merkel har beskrivits som ett stort plus i kanten för Danmarks statsminis­ter Helle Thorning-Schmidt inför valet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland