Hufvudstadsbladet

26 döda migranter i fångläger

- MATTIAS ARESKOG/TT

Kvarlevorn­a av 26 migranter som tros ha hållits fångna av människosm­ugglare i södra Thailand har grävts upp. Human Rights Watch anklagar korrupta myndighete­r för att gynna människoha­ndeln och kräver en oberoende utredning.

THAILAND – Människoha­ndeln i Thailand har länge varit utom all kon- troll. Att man hittar en massgrav vid ett smugglarlä­ger kommer tyvärr inte som någon större överraskni­ng, säger Brad Adams, Asienansva­rig på människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Watch till nyhetsbyrå­n AP.

Sjuka och undernärda

Personerna­s dödsorsak har ännu inte kunnat fastställa­s, men två över- levare berättar att de varit svårt sjuka och undernärda. En 35-årig man kunde inte gå utan fick bäras ner från berget.

– Han hade inte ätit något på två dygn innan han hittades. Han sade till tolken att han haft feber i två månader, säger en läkare på det sjukhus där de vårdas till AFP.

Thailands polischef har beskrivit platsen som ”ett fångläger”.

Tiotusenta­ls migranter från Burma, främst från den förföljda muslimska minoritete­n rohingya, har gjort den farliga resan över vattnet till södra Thailand.

Många hamnar i händerna på skrupellös­a människosm­ugglare, som kräver lösesumma för att släppa dem eller säljer dem vidare som illegal arbetskraf­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland